Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnje sigurnosti

Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

Izraelski Iron Dome
Izraelski Iron Dome Foto: Afp
Armin Papperger, direktor najvećeg europskog proizvođača streljiva Rheinmetalla, rekao je za Financial Times da bi europski čelnici trebali razmotriti ideju stvaranje europske verzije izraelske Željezne kupole.

Europske zemlje trebale bi raditi na stvaranju sustava proturaketne obrane sličnog izraelskom Iron Domeu, rekao je izvršni direktor njemačke obrambene tvrtke Rheinmetall Armin Papperger u intervjuu za britanski list Financial Times.

"Također mislim da bi bilo lijepo za Europu pronaći autonomno rješenje slično Željeznoj kupoli", rekao je Papperger i dodao da je projekt izgradnje sustava protuzračne obrane kratkog dometa već razmatran na europskoj razini, posebice u okviru njemačke inicijative Sky Shield.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

Šef druge europske obrambene tvrtke, čiju je anonimnost jamčio Financial Times, rekao je pak da Europa ima sve mogućnosti za stvaranje pune protuzračne obrane.

"Dakle, to već postoji, samo je stvar odluke hoćete li ga koristiti ili ne", rekao je neimenovani vojni stručnjak za FT, a prenosi AgenziaNova.

Izraelski Iron Dome Iron Dome Foto: Afp

Finantial Times ističe da je Pappergerov prijedlog dolazi u trenutku kad su članice EU povećale izdvajanja za obranu u strahu od ruske prijetnje i mogućeg povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Pročitajte i ovo Zatvor Padinska Skela Robijao zbog 250 eura Stravičan zločin u susjedstvu: Završio u zatvoru zbog petarde, cimeri ga silovali drškom metle, tjerali da pije mokraću i na kraju ubili

Njemačka je 2022. godine pokrenula inicijativu za formiranje jedinstvenog europskog sustava protuzračne i proturaketne obrane, Europskog nebeskog štita, kao i za osiguranje zajedničke nabave raketne obrane kratkog, srednjeg i dugog dometa i sustava protuzračne obrane. Pismo namjere za pristupanje inicijativi potpisalo je 14 zemalja članica NATO-a (Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Njemačka, Mađarska, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Slovačka, Rumunjska, Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo), te Finska koja tada još nije bila dio Saveza. Danska i Švedska pridružile su se u veljači 2023., a nakon njih Austrija i Švicarska u srpnju. Dana 16. veljače 2024. te su sporazume potpisale Grčka i Turska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene