Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iron Beam

VIDEO Izrael predstavio futuristički sustav obrane: Posljednji dio slagalice je testiran i spreman za uporabu

Iron Beam
Iron Beam Foto: Israel Defence Ministry/Screenshot
Iron Beam novi je sustav obrane koji je testirala izraelska vojska. On pomoću laserskog snopa može oboriti neprijateljske rakete i dronove. Posljednji je to dio slagalice koju su Izraelci dodali svom impresivnom obrambenom sustavu.

Izraelska vojska uspješno je testirala novi laserski sustav Iron Beam stvoren za obranu od napada raketa, ali i dronova. Laserski sustav osmislio je Danny Gold, koji je također zaslužan za postojanje Iron Dome koji služi za obaranje raketa bliskog dometa, ali pomoću krstarećih projektila.

Iron Dome je već dokazao svoju učinkovitost kao jedan od najboljih obrambenih sustava na svijetu, kontinuirano osiguravajući Izrael od prijetnji bombardiranja iz zraka koje dolaze od strane Hamasa i Hezbollaha.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osoba u bolnici U SAD-u zabilježen slučaj kuge: Bolest može prijeći s životinje na čovjeka na više načina

Iron Beam obrambena je tehnologija koja koristi laserske snopove za uništavanje nadolazećih projektila. Ova nova tehnologija laserskih snopova predstavlja još jedan korak naprijed u očuvanju sigurnosti zemlje i pokazuje sposobnost izraelske vojske da se prilagodi i inovira kako bi odgovorila na izazove suvremenih ratovanja, izvijestio je Sun.

Brigadni general Dr. Gold, koji vodi izraelsku Upravu za istraživanje i razvoj obrambenih tehnologija unutar Ministarstva obrane, istaknuo je da je tijekom nedavnog sukoba s Hamasom nova laserska tehnologija bila aktivno korištena.

Irone Beam posljednji je dio slagalice

Kako je objasnio, Iron Dome predstavlja samo jedan element složenog sustava obrane Izraela. Na vrhu tog štita nalazi se Davidova praćka, namijenjena onesposobljavanju neprijateljskih zrakoplova i raketa srednjeg do dugog dometa, poput krstarećih raketa koje mogu biti ispaljene s udaljenosti do 320 kilometara. Iznad toga se nalaze Arrow 2 i Arrow 3, pružajući zaštitu od balističkih projektila koje lansiraju zemlje poput Irana.

Pročitajte i ovo U Maksimirskoj se tijekom radova urušio zid Novi incident FOTO Drama u Zagrebu: U Maksimirskoj se urušio zid

Arrow 3 je prvi put uspješno korišten još u studenom, kada je presreo projektil koji su prema Izraelu ispalili pobunjenici Hutisti iz Jemena.

“Sada dodajemo novu dimenziju. To je laser“, rekao je dr. Gold.

S obzirom na rastuće napetosti i prijetnje sa sjevera, izraelska protuzračna obrana uskoro će se suočiti s možda najvećim izazovom do sada, s preko 160.000 projektila Hezbolaha usmjerenih prema Tel Avivu.

Video, koji je izašao kao dokaz inovativnosti, prikazuje dron koji uzlijeće u zrak, dok se laserski snop Iron Beama precizno usmjerava prema njemu. Snop svjetlosti doslovno reže krilo drona, prisiljavajući ga da se sruši na tlo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jezivi zločin Horor u Kanadi: Troje djece zapaljeno u automobilu, ubijene još dvije žene, priveden muškarac

Ovi testovi potvrđuju snagu i preciznost nove tehnologije koja se priprema za suočavanje s izazovima suvremenog ratovanja i obrane zračnog prostora Izraela. U suvremenom ratovanju sve je učestalije korištenje dronova koji imaju veliki potencijal nanošenja štete, a na tržištu su relativno jeftini.

S problemom velike štete koju prouzrokuju dronovi suočavaju se brodovi koji prolaze Crvenim morem. Za njihovu neutralizaciju Velika Britanija i SAD do sada su morali koristi višestruko skupocjeniju opremu kojom bi odbili napade što je samim time išlo u korist Hutistima čija oprema je znatno jeftinija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene