Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(ne)uspješna integracija

Sedam godina ne može naći stan za obitelj: "Lažem sam sebe. Živimo kao psi, izgubio sam nadu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U svemu je uspio osim u jednom - ne može naći stan za svoju peteročlanu obitelj. I to već sedam godina.

Njemački mediji pišu o Sirijcu koji živi u Münchenu i koji već sedam godina traži veći stan za svoju obitelj. 33-godišnjak je u kratkom vremenu savršeno naučio njemački, položio testove i završio školovanje. Radi kao voditelj poslovnice velikog optičarskog lanca. Izvrstan je primjer uspješne integracije

Samo u jednome rođeni Sirijac ne može uspjeti: pronaći stan u novoj domovini. Zbog toga njegova mlada obitelj i dalje živi u stanu u Münchenu u koji se 2016. preselila zahvaljujući prijateljima koji su im posredovali izravno iz izbjegličkog centra.

Pet osoba živi u 56 četvornih metara. Troje djece spava u jednoj sobi, roditelji u dnevnoj sobi.

Pročitajte i ovo Ilustracija vrtoglave cijene Sve poskupljuje, pa i stanovanje: ''I stanodavcu je bilo vidno neugodno...''

"Toliko je uzak stan da nemamo ni stol za blagovanje", rekao je Sirijac.

Ne može učiti nakon posla za magistarski ispit zbog svega, a uskoro će i najstariji sin u školu. "Ne znamo gdje bi on trebao raditi zadaću", dodaje.

Sirijska obitelj zapravo ima prednost pri traženju stana: budući da su prihodi obitelji ispod njemačkog prosjeka, ona ima pravo na socijalni stan.

Imaju potrebnu potvrdu o pravu na boravak od 2016., no to im dosad nije pomoglo.

Sudbina obitelji slična je sudbinama milijuna kućanstava u Njemačkoj.

Sve više ljudi zarađuje premalo kako bi si mogli priuštiti stanove s visokim stanarinama. No, dok se broj korisnika povećava, broj socijalnih stanova se smanjuje.

"Definitivno smo se prijavili za više od 2000 stanova od 2016.", kaže Sirijac i dodaje kako niti jednom nisu pozvani na razgledavanje stana.

"Nadali smo se tisuću puta – i izgubili nadu isto toliko puta", kaže očajni Sirijac.

Pročitajte i ovo APN i stanovi: Ilustracija - 1 Kako do stana Ogromna potražnja za stanovima u Zagrebu: "Cijene po kojima se oni sada prodaju su Bože pomozi"

Prema riječima Matthiasa Günthera, slučaj ove obitelji nije iznimka, već pravilo. 

"U Njemačkoj imamo 1,1 milijun socijalnih stanova, ali i 11 milijuna kućanstava koja imaju pravo na socijalne stanove", kaže Günther.

Godine čekanja na stan nisu rijetkost. "Nestašica stanova je dramatična", dodaje.

U svakom slučaju, Sirijac nakon sedam godina traženja stana djeluje nemoćno.

Isprva se nadao kako će nakon školovanja imati bolje šanse pronaći stan. Tada se odlučio za naturalizaciju. Sada se nada kako će kao magistar i prvostupnik nešto promijeniti.

"Ali lažem samom sebi", kaže. "Za nas nema izlaza. Živiš kao pas u malom stanu i nekako ideš dalje", zaključuje Sirijac. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene