Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE OKLIJEVA

Njemački kancelar otkrio pod kojim uvjetom bi se mogle ukinuti sankcije Rusiji: "Putin se jako precijenio"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sankcije Rusiji nametnute kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu neće se ukinuti dok Moskva ne postigne mirovni sporazum s Kijevom, rekao je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz i dodao da mirovne uvjete treba odrediti Ukrajina.

Njemački kancelar Olaf Scholz je u intervjuu emitiranom na javnoj televiziji ZDF rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin precijenio ako je očekivao da će uspjeti osvojiti teritorij Ukrajine, proglasiti prekid sukoba i gledati kako zapadne zemlje ukidaju sankcije.

"Nije promislio o svojoj cijeloj operaciji u Ukrajini", rekao je Scholz. "Nije mislio da će se Ukrajina tako oduprijeti. Nije mislio da ćemo ih podržati da izdrže tako dugo...Nećemo povući sankcije osim ako on ne postigne sporazum s Ukrajinom, a on to neće postići diktiranim mirom."

Njemački kancelar je rekao da Njemačka neće prihvatiti rusku aneksiju Krima. "To je bilo kršenje međunarodnog prava...to ostaje istina", rekao je.

Scholz je dodao da ne planira posjetiti Kijev nakon što je predsjednik Frank-Walter Steinmeier odustao od putovanja nakon negodovanja Ukrajine.

Scholz je odbacio kritike da je isprva previše oklijevao poslati Ukrajini teško oružje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna to bi vodilo u recesiju Scholz: "Europa ne može preko noći postati energetski neovisna o Rusiji. Ugrozili bi na stotine tisuća radnih mjesta"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostaju pri svom stajalištu Putin njemačkom kancelaru: ''Kijev odugovlači mirovne pregovore s Rusijom''

Njemačka je prošlog tjedna objavila da će Ukrajini isporučiti protuzračne tenkove 'Gepard'.

"Nema smisla činiti nešto samo zato što netko viče ili ne činiti nešto zato što netko viče", rekao je Scholz te dodao da je zaštita zemlje i očuvanje mira njegova kancelarska dužnost.

Scholz je suočen s pritiskom i u zemlji i u inozemstvu da Ukrajinu opskrbi teškim naoružanjem poput tenkova i haubica, ali i da podupre trenutni embargo Europske unije na uvoz ruske energije kako bi se Putinu oduzela čvrsta valuta koja mu pomaže financirati rat.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene