Kim Jong-un i Moon Jae-in (Foto: AFP)
Kim Jong-un i Moon Jae-in (Foto: AFP)

Čelnici dviju Koreja na iznenadnu sastanku u subotu dogovorili su se da će 1. lipnja održati razgovore na visokoj razini, a sjevernokorejski vođa izrazio je čvrstu želju da se 12. lipnja sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prenijela je novinska agencija KCNA.


Kim Jong-un i Moon Jae-in sastali su se u subotu u demilitariziranoj zoni između dviju zemalja, prenijele su ranije agencije ističući da je riječ o drugom sastanku čelnika Sjeverne i Južne Koreje u mjesec dana.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto: AFP) Nakon što je Trump odustao od sankcija, Kim Jong Un vratio ljude u zajednički ured s Južnom Korejom Moon Jae-in i Kim Jong-un (Foto: AFP) Iznenada se sastali Moon i Kim: Dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira

Kim Jong-un izrazio je "čvrstu želju" da se 12. lipnja sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prenijela je sjevernokorejska agencija na koju se poziva Reuters.

Dvojica čelnika održala su iscrpne razgovore i suglasila se da će razgovore na visokoj razini o pitanjima dviju nacija održati 1. lipnja, javlja KCNA. Nadalje, Kim i Moon "dijele stajalište" da obje strane trebaju uložiti napore da primjene deklaraciju iz Panmunjoma što je prije moguće.

Tom deklaracijom potpisanom 27. travnja dvojica čelnika dogovorila su se o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka, obećala smanjiti vojne potencijala u fazama, prekinuti neprijateljsko djelovanje te utvrđene granice pretvoriti u zonu mira i početi multilateralne razgovore s drugim zemljama poput SAD-a.

Hoće li se Trump i Kim ipak sastati?

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je otkazao sastanak na vrhu, zakazan za 12. lipnja, ali je kasnije dao naslutiti da bi se ipak mogao održati.

Moon i Kim dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira Panmunjoma, priopćio je Moonov ured i najavio da će rezultate razgovora Moon objaviti u nedjelju ujutro. Ako do susreta dođe, Trump i Kim razgovarat će o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i smanjenju napetosti.

Trump je u pismu Kimu Jong Unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika da bi se, kako se čini, dan poslije predomislio.

Pjongjang je suzdržano reagirao na vijest o otkazivanju objavljenu istog dana kada je Sjeverna Koreja rekla da je "potpuno" demontirala svoj poligon za nuklearne pokuse.

Prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan ocijenio je da je Trumpova odluka "doista vrijedna žaljenja", ali je ostavio mogućnost nastavka dijaloga rekavši da je Pjongjang spreman "sjesti u svakom trenutku i na bilo koji način razgovarati kako bi riješili problem".

Summit otkazan zbog "neprijateljstva" Sjeverne Koreje

Nakon što su pripreme summita u Singapuru išle svojim tijekom, Trump je iznenada otkazao sastanak s Kimom zbog, kako je rekao, otvorenog neprijateljstva Pyongyanga prema SAD-u.

Sjeverna Koreja je nekoliko dana prije zamrznula pregovore s južnim susjedom i sama zaprijetila otkazivanjem summita zbog vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje.

Razljutila ju je i izjava američkog potpredsjednika Mikea Pencea koji je Sjevernu Koreju usporedio s Libijom. Pence je rekao da bi Sjeverna Koreja mogla završiti kao Libija ako ne poduzme korake prema denuklearizaciji.

Washington traži potpunu i nepovratnu denuklearizacija Sjeverne Koreje koja će se moći nadzirati. Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao siguran pred, kako kaže, američkom agresijom. (Hina)