Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako propadnu pregovori

Sjeverna Koreja nazvala Pencea "političkom lutkom" i zaprijetila "nuklearnim showdownom"

Američki potpredsjednik Mike Pence (Foto: AFP)
Američki potpredsjednik Mike Pence (Foto: AFP) Foto: Afp
Visoka dužnosnica u Vladi Sjeverne Koreje Choe Son Hui uzvratila je američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu i rekla da je Pjongjang spreman za "nuklearni showdown" ako propadnu razgovori s SAD-om.

Choe Son Hui, zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova, izjavila je da će, ako SAD nastavi u istom tonu, sjevernokorejskom vodstvu predložiti da razmotre dolazak na summit na kojem su se trebali susresti Donald Trump i Kim Jong Un

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

"Hoćemo li se susresti na summitu ili ćemo se suočiti u nuklearnom obračunu u potpunosti ovisi o odluci i ponašanju Sjedinjenih Država" izjavila je Choe u četvrtak za novinsku agenciju KCNA.

Sjevernokorejska dužnosnica referirala se na izjave američkog potpredsjednika Mikea Pencea u ponedjeljak, u intervjuu za Fox News, koje smatra "neobuzdanim i drskim".

Iako je Sjeverna Koreja poznata po svojoj oštroj retorici, izjave Choe, javlja CNN, ne treba shvatiti olako, jer dolaze izravno od visoke dužnosnice i to uoči summita koji bi se trebao održati 12. lipnja u Singapuru

"Jasno je da Sjevernokorejci smatraju da ih Bijela kuća ne shvaća", rekao je Jean Lee, direktor Hyundai Motor-Korea, zaklade za korejsku povijest i javnu politiku u Wilson Centru.

"Politička lutka"

Choe su posebno iziritirale Penceove izjave da je bi Sjeverna Koreja mogla iskusiti sudbinu Libije ako ne pristane na sporazum. Naime, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton prije nekoliko dana je izjavio da SAD ne želi ponoviti scenarij iz Libije, kada je bivši predsjednik George W. Bush potpisao nuklearni sporazum 2003. godine, a potom je naknadnom intervencijom srušen režim Moamera Gadafija.

"Razgovaralo se o libijskom modelu", izjavio je Pence za Fox News. "Kao što je predsjednik jasno rekao, ovo će završiti po libijskom modelu samo ako Kim Jong Un ne postigne dogovor."

Sjeverna Koreja dugo je navodila baš primjer Libije i Moamera Gadafija kao razlog zbog kojeg treba nuklearno oružje. Manje od desetljeća nakon što je Gadafi pristao odustati od svojih nuklearnih težnji u dogovoru s SAD-om, zbačen je s vlasti i ubijen uz pomoć NATO snaga.

"Sjevernokorejci su vrlo ponosni, ne vole biti zlostavljani i sigurno im se ne sviđa ponavljanje usporedbe s Libijom i isticanje njihova siromaštva", rekao je Lee.

"Analogija s Libijom je namjerna. Nikad se nije odnosila na Sjevernu Koreju i nije korisna u rješavanju nuklearnih pitanja", rekao je za CNN Adam Mount, ravnatelj obrambenog projekta u Federaciji američkih znanstvenika.

Choe je nazvala Penca "političkom lutkom" zbog usporedbe Libije i Sjeverne Koreje. Istaknula je da je nuklearni program Libije bio tek u ranoj fazi kada je došlo do pregovora, dok je Sjeverna Koreja dugi niz godina razvijala svoje nuklearno oružje.

"Kao osoba uključena u američke vanjske poslove, ne mogu potisnuti iznenađenje zbog takvih neukih i glupih primjedbi američkog potpredsjednika", rekla je Choe.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene