Američki predsjednik Donald Trump rekao je da postoji mogućnost da se summit sa Sjevernom Korejom ipak održi 12. lipnja.

Galerija


Donald Trump rekao je da SAD komunicira sa Sjevernom Korejom nakon što je u četvrtak pismenim putem otkazao summit u Singapuru.

Vezani članci Predsjednik Milanović u New Yorku Milanović otkrio što bivša predsjednica radi u Americi te zašto se nije sastao s glavnim tajnikom UN-a: "Imao sam nešto produktivnije, tiče se regije..." Aerodrom u Kabulu Identificirani ljudi koji su padali s aviona: Zubar htio otplatiti svadbu, poginuli liječnik i afganistanski reprezentativac...

"Vidjet ćemo što će se dogoditi. Trenutno pričamo s njima. Izjava koju su objavili bila je jako dobra", Trump je rekao novinarima, izvještava CNN.

"Čak bi se mogao održati 12. lipnja. Razgovaramo s njima. Oni jako žele to napraviti. Mi bismo to željeli napraviti", dodao je.

Trump je u petak također pohvalio izjavu Sjeverne Koreje u kojoj stoji da je njezin vođa Kim Jong Un spreman na sastanak "bilo kada".

"Vrlo dobra je vijesti dobiti toplu i produktivnu izjavu iz Sjeverne Koreje", Trump je napisao na svojem Twitter profilu. "Uskoro ćemo vidjeti gdje će to odvesti, nadam se u dug i čvrst prosperitet i mir. Samo će vrijeme (i talent) pokazati!"

Glasnogovornik južnokorejskog predsjednika je odgovorio kako je južnokorejsko čelništvo "oprezno optimistično" glede "nade za dijalog SAD-a i Sjeverne Koreje". "Nastavljamo pozorno pratiti razvoj", rekao je.

Trump je ranije naznačio da bi summit mogao biti spašen nakon pomirljive izjave Sjeverne Koreje kako ona ostaje otvorena za dijalog.

"Dali su vrlo lijepu izjavu", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. "Vidjet ćemo što će se dogoditi. To bi čak moglo biti 12.". "Sada razgovaramo s njima. Oni to jako žele. Mi bi to željeli", rekao je Trump.

Trump je u pismu Kimu Jong Unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika da bi se, kako se sada čini, dan kasnije ipak predomislio.

Susret na vrhu u Singapuru trebao je biti prvi takav susret nekog aktualnog američkog predsjednika i člana Kimove dinastije. Napose je trebao okruniti razdoblje neviđenog popuštanja napetosti, ali se činilo da će biti veoma složen.

Washington traži potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje koja će se moći nadzirati. Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao siguran pred, kako kaže, američkom agresijom. (B.F.M./Hina)