Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy nastavlja svoju vanjsku politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy jučer je obećao da će u 2008. nastaviti provoditi planove za ponovnu uspostavu veza s NATO-om i osnivanje Mediteranske unije, odbacujući tako kritike upućene njegovoj vanjskoj politici.

Sarkozy je vanjskopolitičke prioritete za godinu u kojoj će Francuska preuzeti predsjedanje Europskom unijom iznio na godišnjoj svečanosti pred diplomatskim zborom u Elizejskoj palači.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Ivan Malenica - 1 Borba za glasove Režu vrpce, otvaraju zgrade, radove... Razletjeli su se na sve strane: Jedna je stvar i više nego jasna

Osvrćući se na pitanja koja su mu prošle godine zadala najviše problema, francuski je predsjednik izjavio kako politika "pomirbe" koju vodi prema zemljama poput Libije "nema dodirnih točaka s politikom popustljivosti".

"Takva diplomacija pomirbe nema dodirnih točaka s diplomacijom popustljivosti. Mi te razgovore vodimo na temelju naših vrijednosti i načela, utemeljenih na jasnoći, transparentnosti i čvrstini", rekao je Sarkozy na godišnjoj svečanosti pred stranim diplomatskim zborom u Elizejskoj palači.

"Upravo sam u tom duhu preuzeo inicijativu glede bugarskih
medicinskih sestara i talaca u Kolumbiji, osobito Ingrid Betancourt koja bi se vrlo brzo trebala vratiti kući", dodao je francuski predsjednik.

Sarkozy se susreo s kritikama nakon posjeta Kini i zbog posjeta Francuskoj libijskog predsjednika Moamera Gadafija, jer mu je oporba predbacila kako je pogazio obećanja glede obrane ljudskih prava.

Istodobno je istaknuo kako je neravnoteža između eura i dolara "opasna" za svijet i pozvao na međunarodnu suradnju kako bi se što lakše prebrodila, kako ju je nazvao, godina velike gospodarske nesigurnosti.

"Velika nesigurnost" koja se očekuje na svjetskom tržištu, kako je rekao, znači da bi Francuska trebala ubrzati napore na tržištu rada i u drugim reformama.

"Neprekidna neravnoteža" između dviju najsnažnijih valuta na svijetu "opasna je za svakog", ustvrdio je, dodavši kako slabi dolar nanosi štetu francuskim izvoznicima.

Kad je riječ o NATO-u, Sarkozy je rekao da Francuska namjerava "obnoviti svoje odnose s NATO-om. Moramo se baciti na posao. Francuska će iznijeti pragmatične i ambiciozne prijedloge."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene