Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy jučer je obećao da će u 2008. nastaviti provoditi planove za ponovnu uspostavu veza s NATO-om i osnivanje Mediteranske unije, odbacujući tako kritike upućene njegovoj vanjskoj politici.


Sarkozy je vanjskopolitičke prioritete za godinu u kojoj će Francuska preuzeti predsjedanje Europskom unijom iznio na godišnjoj svečanosti pred diplomatskim zborom u Elizejskoj palači.

Vezani članci Slika nije dostupna Rekordan broj Francuza protiv vladine gospodarske politike Slika nije dostupna Žbogar: Još uvijek nije sigurno otvaranje poglavlja vanjske politike

Osvrćući se na pitanja koja su mu prošle godine zadala najviše problema, francuski je predsjednik izjavio kako politika "pomirbe" koju vodi prema zemljama poput Libije "nema dodirnih točaka s politikom popustljivosti".

"Takva diplomacija pomirbe nema dodirnih točaka s diplomacijom popustljivosti. Mi te razgovore vodimo na temelju naših vrijednosti i načela, utemeljenih na jasnoći, transparentnosti i čvrstini", rekao je Sarkozy na godišnjoj svečanosti pred stranim diplomatskim zborom u Elizejskoj palači.

"Upravo sam u tom duhu preuzeo inicijativu glede bugarskih
medicinskih sestara i talaca u Kolumbiji, osobito Ingrid Betancourt koja bi se vrlo brzo trebala vratiti kući", dodao je francuski predsjednik.

Sarkozy se susreo s kritikama nakon posjeta Kini i zbog posjeta Francuskoj libijskog predsjednika Moamera Gadafija, jer mu je oporba predbacila kako je pogazio obećanja glede obrane ljudskih prava.

Istodobno je istaknuo kako je neravnoteža između eura i dolara "opasna" za svijet i pozvao na međunarodnu suradnju kako bi se što lakše prebrodila, kako ju je nazvao, godina velike gospodarske nesigurnosti.

"Velika nesigurnost" koja se očekuje na svjetskom tržištu, kako je rekao, znači da bi Francuska trebala ubrzati napore na tržištu rada i u drugim reformama.

"Neprekidna neravnoteža" između dviju najsnažnijih valuta na svijetu "opasna je za svakog", ustvrdio je, dodavši kako slabi dolar nanosi štetu francuskim izvoznicima.

Kad je riječ o NATO-u, Sarkozy je rekao da Francuska namjerava "obnoviti svoje odnose s NATO-om. Moramo se baciti na posao. Francuska će iznijeti pragmatične i ambiciozne prijedloge."