Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudjelujući u sjedištu UN-a u New Yorku na sastanku na visokoj razini o razvoju Afrike, hrvatski premijer Ivo Sanader zauzeo se za povećanje pomoći Africi, ali i najavio slanje novih vojnika na taj kontinent.


Sastanak se odvija pod nazivom "Razvojne potrebe Afrike: stanje provedbe preuzetih obveza, izazovi i daljnji koraci".

Vezani članci Zoran Milanović Tko je to važniji od prvog čovjeka UN-a? Milanović se nije sastao s Guterresom zbog neplaniranog važnog sastanka Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović - 2 Milanović iz New Yorka: "Ozbiljnije se stvari događaju kod kuće, u regiji." Nastavljaju se reakcije na njegov poziv Kolindi Grabar-Kitarović

"Potrebno je znatno povećati pomoć Africi, posebno subsaharskoj Africi, ako se misli ostvariti dogovorene ciljeve. Svjesni smo da sadašnja razina pomoći Africi nije dovoljna da se uspješno primijene svi aspekti Milenijskih ciljeva UN-a", rekao je Sanader u govoru na jednom od okruglih stolova skupa.

Također se zauzeo za povećanje učinkovitosti u pružanju pomoći, te za nacionalne strategije i programe razvoja, uz jačanje uloge lokalnog čelništva i vlasništva u tom razvoju.

Premijer Sanader izrazio je "spremnost Hrvatske da unutar svojih mogućnosti pruži svoj doprinos kolektivnim naporima da se odgovori potrebama Afrike, u okviru različitih fondova i programa UN-a".

U izjavi za hrvatske novinare u sjedištu UN-a u New Yorku hrvatski je premijer kazao kako je na summitu naglašeno da treba puno više učiniti za Afriku od dosadašnjeg davanja pomoći, u smislu strukturalnih promjena, jačanja poduzetništva, jačanja medicinskog sustava i drugo.

Hrvatska sudjeluje u pet mirovnih misija u Africi, od Sudana do Zapadne Sahare, a uskoro će poslati svoje snage i u misiju Europske unije u Čad

Naglasio je da Hrvatska sudjeluje u "pet mirovnih misija u Africi, od Sudana do Zapadne Sahare, a uskoro će poslati svoje snage i u misiju Europske unije u Čad".

"Svi smo zainteresirani za razvoj i napredak Afrike. Riječ je o velikom kontinentu čiji problemi ne mogu biti samo njihovi, već su to svjetski problemi. Svijet ne može zatvarati oči pred problemima Afrike", naglasio je hrvatski premijer.

Na summitu o Africi sudjelovali su glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, predsjedatelj EU-a francuski predsjednik Nicholas Sarkozy, predsjednik Europske komisije Jose Manuele Barroso i brojni svjetski državnici.

Ban Ki-moon upozorio je da niti jedna afrička zemlja neće do 2015. godine dostići Milenijske ciljeve razvoja (MDG) te da bi za ostvarenje tog cilja bilo potrebno gotovo 72 milijardi dolara godišnje. Pozvao je na povećanu pomoć afričkim zemljama.