Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saddamovi simpatizeri odaju mu počast i mirno prosvjeduju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pristalice Saddama Husseina u ponedjeljak svojem idolu nastavljaju odavati počast u njegovu bivšem uporištu Tikritu, dva dana nakon diktatorova pogubljenja, a u ostatku zemlje vlada relativni zatišje i mir kojemu doprinosi i obilježavanje Kurban-bajrama, prenose svjetske agencije.

Iračke vlasti u ponedjeljak su na neograničeno vrijeme zatvorile bagdadski ured privatne televizije Al-Sharqija optužene za poticanje "vjerskog nasilja".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Irak: Vlada ne želi objasniti kako će smaknuti Saddama Slika nije dostupna Na suđenju Saddamu prikazan kemijski napad na Kurde

- Saddam nije mrtav, on nastavlja živjeti u našim srcima, skandiralo je nekoliko stotina Saddamovih simpatizera okupljenih u Al-Douru, malome selu nadomak Tikrita. 

U blizini spomenutog sela u podzemnom se skloništu neko vrijeme skrivao Saddam prije nego što su ga 13. prosinca 2003. uhitili američki vojnici.

Prosvjednici, mnogi među njima naoružani, isticali su velike
fotografije na kojima je pisalo "Mučenik i heroj Saddam Hussein", no nije prijavljen nikakav incident, a pripadnici iračkih snaga sigurnosti i američke vojske nisu procijenili potrebnim biti na mjestu održavanja prosvjeda.

U predgrađu Tikrita odakle potječe Saddamova obitelj u ponedjeljak je podignuto nekoliko desetaka šatora u kojima će boraviti svi oni koji će u predstojećih nekoliko dana oplakivati Saddamovu smrt. 

Pristup gradu još uvijek je ograničen, kako bi se mogao regulirati priljev svih njegovih simpatizera koji žele posjetiti grob u koji je položen, a nalazi se u njegovu rodnom gradu Auji, 4 km južno od Tikrita. Riječ je o obiteljskoj grobnici u kojoj su pokopani i njegovi sinovi Uday i Qusay, ubijeni 22. srpnja 2003. tijekom američkog napada na Mosul. 

Prosvjedima se nakratko pridružila i Sadamova starija kćerka Ragha, prenose agencije.

Glavna iračka sunitska vjerska organizacija, Odbor muslimanskih ulema, optužio je u ponedjeljak Amerikance da stoje iza Saddamova pogubljenja te je pozvao Iračane da spriječe daljnje američke planove, stoji u njihovu priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

- Pogubljenje bivšeg iračkog predsjednika obavljeno na ovaj način, dogodilo se u skladu s odredbama i željama okupatora i nekih njihovih saveznika iz Iraka i iz inozemstva. Radi se o političkom činu, stoji u priopćenju te se dodaje da tomu u prilog ide i činjenica da je za Saddamovo pogubljenje odabran prvi dan Kurban-bajrama. Izbor spomenutog datuma "svjedoči o njihovoj mržnji i želji za provokacijom" sunita.

U tekstu se Iračani pozivaju da "izvuku pouku iz nemilog događaja (pogubljenja), da očuvaju nacionalno jedinstvo i potrude se da propadnu planovi onih koji zemlju žele gurnuti" u vjerski rat.

U priopćenju Odbora na kraju se izražava želja da jednog dana irački narod, a ne okupator primijeni pravednu presudu prema onima koji su ih natjerali da trpe razne oblike patnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene