Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Vrhovni sud u ponedjeljak je poništio zabranu posjedovanja vatrenog oružja u Chicagu, utvrdivši da je ustavno 'pravo na držanje i nošenje oružja' iz 2. amandmana na snazi u cijeloj zemlji i ne može se derogirati državnim i gradskim propisima.


Preglasavanjem 5-4 ukinuta je uredba iz 1982., koja je kao jedna od najstrožih u SAD-u, zabranjivala stanovnicima Chicaga da imaju pištolje za vlastite potrebe, čak i kod kuće. Odluka ima lokalne i nacionalne implikacije. Prije dvije godine, Vrhovni sud je donio odluku u slučaju Washingtona, po kojoj 2. amandman štiti prava pojedinaca da imaju oružje za samoobranu. Budući da je Washington savezni distrikt, a ne država, sud nije odlučivao mogu li se pozivanjam na 2. amandman osporavati druge općinske uredbe ili državni zakoni.

Vezani članci Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Odbor američkog Senata podržao Trumpova kandidata: Jedan od senatora tražio odgodu glasanja Brett Kavanaugh i Donald Trump (Foto: AFP) Trumpov kandidat za suca Vrhovnog suda niječe najnovije optužbe za seksualno napastovanje

U današnjoj odluci, sud je ustavnu zaštitu iz 2. amandmana proširio na gradske i državne propise, a ne samo savezne zakonske mjere. Zagovornici prava na nošenje oružja u SAD-u, pozorno su pratili predmet Chicaga. Kazali su da će pobjeda 2. amandmana otvoriti put za osporavanje ustavnosti ograničenja vezanih uz posjedovanja vatrenog oružja u saveznim sudovima diljem Amerike. Vrhovni sud je također odbacio zahtjeve Obamine administracije i duhanske industrije da se uključi u pravnu bitku oko opasnosti od pušenja, koja traje dulje od 10 godina.

Sudskom odlukom, objavljenom bez komentara u ponedjeljak, ostaje na snazi sudska presuda po kojoj je duhanska industrija desetljećima nezakonito skrivala opasnosti od pušenja. Međutim, ona također priječi administraciju da pokuša izvući milijarde dolara od duhanske industrije kako bi financirala nacionalnu kampanju za suzbijanje pušenja.

Odluka o pravu na oružje i odluke u tri ostala predmeta, donesene su na posljednjoj sjednici Vrhovnog suda prije jeseni, koja je ujedno i zadnji radni dan za 90-godišnjeg suca Johna Paula Stevensa, koji odlazi u mirovinu nakon 34 i pol godine staža u najvišem sudskom tijelu u SAD-u. Državna odvjetnica Elena Kagan, koju je predsjednik Barack Obama imenovao za nasljednicu suca Stevensa, u ponedjeljak počinje svjedočiti na saslušanju pred senatskim Odborom za pravosuđe, koji razmatra njezino imenovanje prije konačne odluke Senata. (Hina)