Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države će krajem ljeta započeti s raspoređivanjem proturaketnih projektila Patriot u jednoj od svojih vojnih baza u Japanu kako bi se, zajedno s vladom u Tokiju, oduprijeli prijetnji sjevernokorejskog raketnog arsenala.


U bazi američkog ratnog zrakoplovstva Kadena, na japanskom otoku Okinawa, američka će vojska u rujnu započeti s razmještanjem presretača raketnih projektila zemlja-zrak, tipa Patriot Advanced Capability 3.

Vezani članci Nova kriza na Bliskom istoku, Branimir Vidmarović, Vlatko Cvrtila Svijet u strahu od velikog rata: "Situacija je vrlo opasna, dovoljan je jedan krivi potez" Objavljene fotografije Kim Jong Una kako gleda lansiranje novih projektila (Foto: AFP) Povratak na stare navike: Kim Jong Un nadgleda lansiranje raketa, svi plješću i vesele fotke za kraj

Taj će sustav biti djelomično uspostavljen do kraja godine, a operativan će biti do kraja ožujka iduće godine, dodaje ministarstvo u priopćenju.

Razmještanje sustava PAC-3 u Kadeni, najvećoj američkoj vojnoj bazi u azijskopacifičkom prostoru, biti će prvo postavljanje takvog proturaketnog sustava u američkom vojnom objektu u Japanu.

Japan tvrdi da je sustav namijenjen obrani zemlje od sjevernokorejskih projektila, posebice stotina projektila tipa Rodong koji mogu dosegnuti bilo koji dio Japana. Dogovor oko raspoređivanja sustava PAC-3 postignut je u svibnju.