Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizaran Slučaj

Uznemirujuća snimka: Pokušao se utopiti u bazenu, ali mu nije uspjelo. Sada tuži policiju i spasioca

Pokušao se utopiti u bazenu, ali mu nije uspjelo. Sada tuži policiju i spasioca (Screenshot YouTube)
Pokušao se utopiti u bazenu, ali mu nije uspjelo. Sada tuži policiju i spasioca (Screenshot YouTube)
Kada je postao pomoćnik voditelja bazena u Fairfaxu u Virginiji prije dvije godine, Poljak Mateusz Fijalkowski jedva je govorio engleski i nije znao plivati. U SAD je stigao u sklopu ljetnog programa, a većinu vremena od tada proveo je po bolnicama nakon što se gotovo utopio u tom istom bazenu. Sada 23-godišnjak, tuži policajce i spasioca koji su ga izvukli iz bazena.

Policajci u SAD-u često bivaju optuženi "zbog prekomjernog nasilja prema mentalno oboljelim osobama". Ovaj put tuže ih jer nisu učinili dovoljno da zaustave čovjeka usred bipolarne epizode.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Slika nije dostupna helikopterom prevezen u bolnicu Umalo tragedija na maturalcu: "Sin mi se skoro utopio u bazenu, a učitelji su pili kavu i odmarali." Ravnateljica: "Bili smo s učenicima kod bazena"

23-godišnji Mateusz Fijalkowski ostavljen je pod vodom duže od dvije minute, navodi se u parnici koju je podnio prošli tjedan, dok je osam policajaca stajalo oko bazena i gledalo te zaustavilo spasioca da mu priskoči u pomoć. Policija tvrdi da su postupili odgovorno kako bi spasili utopljenika i zaštitili spasioca od poremećene osobe.

Kada ga je spasilac izvukao iz bazena, Poljak je prestao disati i nije imao puls, navodi se u tužbi.

"Policija je dopustila da potonem pred njihovim očima", napisao je Fijalkowski u mailu. "Drago mi je što su na kraju shvatili da ne bih trebao umrijeti, ali im nisam zahvalan za to što su me ostavili da klinički umrem pred njihovim očima."

Tuži ih jer zbog te "epizode" ima više od 100.000 dolara medicinskih računa.

Policija je u nevjerici.

"Spasili su život, on nije umro", izjavio je šef policije okruga Fairwax Edwin Roessler. "Tužit ćeš nekoga jer ti je spasio život?"

Da su policajci ili spasioci ušli u bazen ranije, mogao je i njih povući pod vodu, dodao je Roessler.

Fijalkowski je došao u SAD iz Poljske preko međunarodnog programa za ljetna radna mjesta. Rekao je da su mu rekli da može raditi na bazenu unatoč tome što nije znao plivati. Do tada nije imao mentalnih problema.

Počeo je raditi na bazenu kao pomoćnik voditelja bazena 26. svibnja 2016. godine, tri dana nakon što je stigao u SAD. Bio je osposobljen za čišćenje bazena, slaganje stolica i provjeru pH-vrijednosti vode.

Treći dan na poslu počeo se ponašati čudno. Svađao se s gostima i pričao sam sa sobom na poljskom. Nakon što je jednoj djevojci iščupao narukvicu i rekao joj da ne može ući na bazen, spasilac je pozvao policiju.

Prema sudskim spisima, kada je policija stigla, g. Fijalkowski ih je ignorirao i nastavio puhati u zviždaljku. Policija je iz bazena maknula kupače. Doveli su policajca koji govori poljski i njegova cimera koji također govori poljski, no on ih je obojicu ignorirao i vikao "Ja sam spasilac" te molio na poljskom.

Nakon toga je dvaput bacio svoj mobitelj u plitki dio bazena i potom ga dohvatio. Popeo se na toranj za spasioce, vikao i puhao u zviždaljku. Tada je ušao u bazen i po treći put. Ovaj put do kraja, na dubinu od 2,4 metra. Voda mu je bila iznad glave, a da ne bi izronio, primio se za ventile na dnu bazena.

Na videosnimci se vidi kako 23-godišnjak nije izronio više od dvije i pol minute, dok su policajci šetali oko bazena i gledali. Tada je spasioc Sean Brooks, inače nadređeni Fijalkowskom, skočio u bazen i počeo ga izvlačiti van.

Nekoliko policajaca slijedilo je Brooksa u vodu i pomoglo mu izvući Poljaka iz bazena. Nekoliko su ga minuta oživljavali dok nije stigla hitna pomoć i oživila ga s električnim defibrilatorom.

U spisu koji je uprava bazena dostavila sudu stoji kako policajci nisu spasiocu dozvolili da skoči u bazen dok se g. Fijalkowski nije prestao micati te da su policajci kružili oko bazena kako bi ga izvadili čim se prestane micati.

Fijalkowski je povraćao u bazenu, prema izvješću hitne službe, a pretrpio je i srčani i respiratorni arest. 

Prema bolničkom izvješću, koje je također priložio sudu, policajci su medicinskom osoblju rekli da je pod vodom bio između 30 i 60 sekundi, navodi se u tužbi.

Poljak je u bolnici u Fairfaxu bio do 8. lipnja, a potom je još pet dana proveo na psihijatriji, gdje mu je dijagnosticiran bipolarni poremećaj.

Šef policije Roessler brani postupke svojih policajaca i kaže da su ispravno postupili kako bi izbjegli fizički sukob s čovjekom koji se nasilno i neizvjesno ponašao.

"Kad netko ima mentalnu epizodu, posljednja stvar koju želite učiniti jest nastaviti", rekao je Roessler. "Morate pustiti da ta epizoda prođe."

Odvjetnik tužitelja Victor Glasberg tvrdi pak da je policija obučena da privede ljude u takvom stanju. "Mogli su ga zaustaviti kada je treći put krenuo u bazen. A kad je već ušao i ostao pod vodom toliko dugo, trebali su ga spasiti ili dopustiti spasiocu da to učini."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene