Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki ministar obrane Leon Panetta u utorak je u Kairu ponovno istaknuo kako Washington podupire demokratsku tranziciju u Egiptu i stabilnost tog ključnog saveznika SAD-a na Bliskom istoku, osobito na vojnom planu.


'SAD podupire tranziciju prema sustavu demokratske vlade koja će se realizirati na legitiman i miran način', rekao je Panetta na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanaka s predsjednikom Mohamedom Morsijem i maršalom Husseinom Tantauijem, zapovjednikom Vrhovnog vijeća vojnih snaga.

Kratki Panettin posjet Kairu uslijedio je nakon posjeta tom gradu američke državne tajnice Hillary Clinton prije dva tjedna, a nakon Morsijeva izbora na mjesto predsjednika u lipnju.

Vezani članci Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 4 Drevne mumije egipatskih faraona izlaze na ulice Kaira: "COVID-19 bit će ništa jer će one zaustaviti sve to" Sudarila se dva vlaka u Egiptu - 5 Stravična nesreća u Egiptu: Sudarila se dva vlaka, najmanje 32 osobe poginule, više od 80 ozlijeđenih

>> Panetta: SAD može onemogućiti iransku naftnu blokadu

Šef Pentagona pozvao je na smanjenje napetosti između vojnog aparata kojemu je na čelu Tantaui, bivši bliski suradnik predsjednika Hosnija Mubaraka, s vlasti svrgnutog početkom 2011. i Morsija, jednog od članova Muslimanske braće i prvoga egipatskog predsjednika koji ne dolazi iz vojnih redova.

'Mislim da je radni odnos između predsjednika Morsija i maršala Tantauija dobar te da surađuju na zajedničkim ciljevima', ocijenio je Panetta, istaknuvši i važnost 'široke koalicije' unutar vlade, koja omogućuje uspješan tranzicijski proces. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.