Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Američka obrambena raketa promašila je cilj tijekom testiranja s havajske obale u srijedu, rekli su dužnosnici američkog Ministarstva obrane. Neuspješno testiranje pojačalo je zabrinutost kako će se Sjedinjene Države obraniti u slučaju da Sjeverna Koreja ili netko drugi ispali projektil.


Jedan dužnosnik iz Pentagona izjavio je kako je raketa SM-3 Block IIA, koju je razvila tvrtka Raytheon, lansirana s poligona za testiranje na Havajima. Dužnosnici su ovo testiranje okarakterizirali kao "pokušaj da se metak pogodi drugim metkom".

Vezani članci Slika nije dostupna Sve oči opet uprte prema Sjevernoj Koreji: Strah probudile aktivnosti u raketnoj bazi Slika nije dostupna SAD odgovorio Sjevernoj Koreji: Motre ih radarom vrijednim 900 milijuna dolara

To je bilo drugo neuspješno testiranje rakete SM-3 u proteklih godinu dana. Prvo je bilo u lipnju. 

Glasnogovornik Agencije za raketnu obranu, Mark Wright, potvrdio je testiranje u Kauaiju. No, nije potvrdio da je testiranje bilo neuspješno.

No, dva dužnosnika Ministarstva obrane, koji su željeli ostati anonimni jer nemaju odobrenje javno govoriti o neuspješnom testiranju, rekli su da je projektil promašio dolazeću lažnu raketu.  

Neuspješno testiranje došlo je u trenutku kada rastu napetosti sa Sjevernom Korejom. Ipak, oko polovice testiranja obrambenog sustava, u proteklih 13 godina otkako je sustav postao operativan, proglašeno je potpuno ili djelomično uspješnim. Prošlog kolovoza, SAD su s obale Havaja uspjele presresti balističku raketu srednjeg dometa.

Sjeverna Koreja je u studenom je ispalila interkontinentalnu balističku raketu koja je letjela više i dalje od prethodnih lansiranja. Analitičari su rekli da je raketa imala potencijalan raspon više od 12.500 kilometara, što znači da može doći do Washingtona ili bilo kojeg drugog kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država.

Pjongjang je naporno radio kako bi prevladao obrambene sustave koje je Pentagon stavio u Kaliforniju, Aljasku i na Havaje. Redovito prakticiraju ispucavanje salve projektila jer je američki sustav osmišljen da istovremeno presretne jednu ili dvije dolazeće bojeve glave.

Analize nedavnih testiranja Sjeverne Koreje i projektila koji su paradirali ulicama Pjongjanga ukazuju na to da bi Sjever također mogao razvijati manevrirane bojeve glave. Takva taktika, ako se uspješno razvije, pomogla bi bojevim glavama da izbjegnu obrambene presretačke rakete.