Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina i SAD, najveći svjetski proizvođači stakleničkih plinova, obvezali su se u subotu na zajednički rad u borbi protiv klimatskih promjena.


"Kina i SAD zajedno će raditi... na suradnji kroz pojačani politički dijalog, ukljujučujući razmjenu informacija o planovima dvije zemlje za ograničavanje emisije stakleničkih plinova nakon 2020.", navodi se u zajedničkom kinesko-američkom priopćenju objavljenom na kraju posjeta američkog državnog tajnika Johna Kerryija Pekingu.

Vezani članci Slika nije dostupna Stiže dosad najoštrije upozorenje zbog globalnog zatopljenja! Slika nije dostupna 'Dogovor SAD-a i Rusije smanjit će napetosti u Siriji'

Dvije strane "obvezale su se na predanost značajnim naporima i sredstvima za osiguravanje konkretnih rezultata" do šestog američko-kineskog strateškog i ekonomskog susreta planiranog za kraj ove godine.

VIDEO Dokaz da su klimatske promjene na Zemlji dramatične

"Obje strane ponovno su potvrdile predanost značajnom doprinosu svjetskim naporima u ispunjavanju toga izazova do 2015".

Međunarodni pregovori kojima se pokušava dogovoriti novi protokol nakon onoga iz Kyota iz 1997., prvog i jedinog međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenma, trebali bi se održati ove godine u Parizu.

SAD nikad nije ratificirao sporazum iz Kyota.

Novi globalni sporazum mogao bi uključiti obveze smanjivanja emisije stakleničkih plinova i mjere koje će omogućiti najsiromašnijim zemljama da se lakše prilagode borbi protiv klimatskih promjena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook