Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverneri američkih saveznih država i gradonačelnici vrlo su brzo reagirali nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da Ameriku izvuče iz Pariškog klimatskog sporazuma te kazali kako će zajednički pokazati međunarodnoj zajednici da su Sjednjene Države privržene smanjivanju štetnih plinova.


Donald Trump je objavio u četvrtak da povlači Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma o klimi kojim se gotovo cijeli svijet obvezao boriti protiv globalnog zatopljenja.

Vezani članci Slika nije dostupna Upozorenje UN-a: Pariški sporazum se ne poštuje, prijeti nam katastrofa Slika nije dostupna Dok uragani i tajfuni pustoše svijet, SAD ucjenjuje potpisnice Pariškog sporazuma

"Kako bismo ispunili ozbiljnu dužnost da zaštitimo Ameriku i njezine građane, Sjedinjene Države će se povući iz Pariškog sporazuma o klimi", rekao je predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući.

"Postoji put kojim bi ostatak Amerike, reagirajući na, možemo reći, suludu odluku predsjednika Trumpa, mogao poduzeti potrebne korake" Guverner Kalifornije Jerry Brown

Analitičari navode kako su neke američke savezne države već ranije povukle određene poteze, primjerice Kalifornija pokušava dobiti 100 posto struje iz obnovljivih izvora, a Oregon radi na mjerama kojima bi naplaćivao ugljik.

Neke sjeveroistočne države također rade na smanjivanju dozvola za ugljik.

"Postoji put kojim bi ostatak Amerike, reagirajući na, možemo reći, suludu odluku predsjednika Trumpa, mogao poduzeti potrebne korake", rekao je guverner Kaliformije Jerry Brown.

Trumpovo povlačenje iz klimatskog sporazuma razočaralo je i mnoge američke kompanije, bez obzira na izjavu predsjednika da će povlačenje spriječiti ekonomsku krizu i zaštititi radna mjesta.

Kritike njegove odluke dolaze iz kompanija poput Facebooka, Applea, Forda i Microsofta, dok su reakcije tvrtki koje koriste fosilna goriva i mogle bi najviše profitirati od ublažavanja američkih stadarda oko emisije štetnih plinova, različite.

Direktor Tesle Elon Musk i Walt Disneya Robert Iger kazali su da će napustiti Trumpovo savjetničko vijeće zbog predsjednikove odluke.

U intervjuu objavljenom u četvrtak predsjednik Svjetskog udruženja za ugljen Benjamin Sporton kazao je da su njegovi osjećaji miješani, te dodao da želi vidjeti američku politiku koja aktivno daje i ugljenu mjesto u globalnom energetskom "miksu".

"Ono što bismo zaista željeli vidjeti, ako predsjednik bude želio ponovno se priključiti sporazumu, jest da se unese promjena u sporazum i prizna uloga svih izvora energije, uključivo ugljen", rekao je Sporton.

Američki institut za naftu objavio je priopćenje u kojemu kaže da nikada nije donio službeno stajalište o Pariškom sporazumu, a njegovi članovi poput Exxon Mobila i ConocoPhillipsa javno su ga poduprli.

Američki milijarder Michael Bloomberg obećao je nakon Trumpove odluke 15 milijuna dolara za potporu naporima UN-a protiv klimatskih promjena.

Cilj je poduprijeti operacije tajništva Konvencije za klimu UN-a, "među ostalim pomoći zemljama da provedu svoje obveze iz Pariškog sporazuma o klimi iz 2015.", objavila je u četvrtak navečer zaklada Bloomberg Philanthropies bivšeg gradonačelnika New Yorka, koji je postao posebni izaslanik UN-a za gradove i klimatske promjene.

"Amerikanci se ne povlače iz Pariškog sporazuma o klimi", kaže Michael Bloomberg. "Baš suprotno, idemo dalje". (Hina)