Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govorio protiv Putina

Rusko pravosuđe traži ukidanje imuniteta zastupniku koji je protiv aneksije Krima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko pravosuđe je od Dume zatražilo ukidanje imuniteta zastupnika Ilje Ponomarjova, jedinog koji je glasovao protiv ruskog pripojenja Krima i trenutačno živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, rekao je u četvrtak glasnogovornik donjeg doma ruskog parlamenta.

Državni odvjetnici su podnijeli zahtjev za ukidanje zastupničkog imuniteta Ilji Ponomarjovu, što je postupak koji zahtijeva glasovanje zastupnika. "Predsjednik Dume je zaprimio dokumente", rekao je njegov glasnogovornik Igor Šuvalov, a prenijela je agencija Interfaks.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

Ilja Ponomarjov se očitovao protiv pripojenja Krima Rusiji u ožujku - još jedan zastupnik je bio suzdržan - za razliku od svojih kolega i ruskog stanovništva koje je s oduševljenjem dočekalo "povratak" tog poluotoka u okrilje Rusije.

11 detalja o Putinu koje možda niste znali

Odmah nakon tog glasovanja bio je isključen iz oporbene stranke Pravedna Rusija. Zastupnici su već najavili da će glasovati za ukidanje njegova imuniteta. Ponomarjov (39) je uoči ukrajinske krize aktivno sudjelovao u organiziranju skupova protiv Vladimira Putina nakon spornih predsjedničkih izbora 2012.

Prije godinu dana se sklonio u SAD. Pod optužbom za nesavjesno poslovanje u okviru ciklusa konferencija koje je trebao voditi, zaklada Skolkovo za koju je radio, tužila ga je 2013. radi povrata novca koji je primio (63.000 eura po tadašnjem tečaju). Zastupnik je odbio te optužbe.

Šuvalov napominje da je ukidanje imuniteta povezano sa slučajem Skolkovo, državnim projektom za tehnološke inovacije koji bi trebao biti suparnik Silicon Valleyju.

Ponomarjov je optužen za "sudjelovanje u pronevjeri novca u zakladi Skolkovo", rekao je predsjednik Dume, Sergej Nariškin, a prenosi novinska agencija Ria Novosti.

Ruski zastupnik je na Facebooku napisao da ne kani čitav život provesti u progonstvu. "Neću biti politički emigrant, neka ne računaju na to. Svakako, ne želim olakšati život vlastima, ali si ne želim ni svezati omču oko vrata. Neću podnijeti zahtjev za politički azil", napisao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene