Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Američke vlasti objavile su nove pojedinosti o navodnom ruskom špijunu koji je pokušao prodrijeti u Međunarodni kazneni sud u Haagu pod lažnim identitetom kojim se koristio desetljećima.


Optužnica je objavljena u subotu i tereti Sergeja Čerkasova, za kojeg američke obavještajne službe vjeruju da je elitni "ilegalni" operativac ruske vojne obavještajne agencije GRU. Čerkasov se godinama predstavljao kao brazilski državljanin Victor Muller Ferreira.

Čerkasov je magistrirao vanjsku politiku SAD-a na Sveučilištu Johns Hopkins te je išao na praksu na ICC-u, a priveden je po dolasku u Nizozemsku.

Nizozemska obavještajna služba kasnije je objavila njegovo pravo ime i detalje njegove priče, ali ga nije uhitila, već ga je deportirala natrag u Brazil, gdje je zbog optužbi za lažno pribavljanje i korištenje brazilskih dokumenata osuđen na 15 godina zatvora.

Njegov pokušaj infiltracije u ICC dobio je dodatni značaj nakon odluke suda ranije ovog mjeseca da podigne optužnicu za ratne zločine protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina. Da je Čerkasov uspio raditi na sudu, potencijalno bi mogao pristupiti sudskim sustavima elektroničke pošte i drugim osjetljivim informacijama.

Nakon njegova uhićenja u Brazilu Rusija je brzo pokrenula zahtjev za njegovo izručenje, priznajući da je u pitanju Sergej Čerkasov, ali inzistirajući da je kriminalac koji bježi od optužbi za dilanje droge u Rusiji, a ne da je operativac GRU-a. Pokušaj izručenja operativaca ili imovine na temelju izmišljenih kaznenih prijava taktika je koju su ruske vlasti već koristile, piše Guardian.

Američka optužnica na 46 stranica puna je nevjerojatnih detalja, uključujući navodne poruke koje je Čerkasov slao svojem nadređenom kada je dobio mjesto na sveučilištu Johns Hopkinsu: "Je*eno smo to uspjeli, ne mogu vjerovati. Stavili smo se na vrh brda, OMG", stoji u jednoj poruci.

Kasnije, kada je dobio američku vizu, Čerkasov je napisao: "Posao je obavljen – ići ćemo u SAD. Otići ćemo tamo sa statusom vrhunskog frajera s fantastičnom radnom perspektivom."

Optužnica također navodi lokacije mjesta i skrovišta koje je Čerkasov predložio svojem nadređenom, gdje je mogao ostaviti komunikacijsku opremu ili poruke.

Ilustracija Tajna služba privela trojicu učenika, prijeti im doživotni zatvor: "Dobili su upute preko aplikacije, sve su snimili"

Ilustracija U Sloveniji uhićena dva ruska špijuna! Nazivaju ih ilegalcima, Europa ih je prepuna, a određena zanimanja posebno su im zanimljiva

 

Javno objavljivanje detalja optužnice vjerojatno je američki pokušaj pritiska na Brazil da ne izruči Čerkasova Rusiji.

Također cilj može biti osramotiti GRU jer se stječe dojam da je Čerkasov možda bio identificiran i promatran nekoliko godina prije uhićenja te sadrži mnoštvo primjera iznenađujuće loše vještine.

Čerkasov je jedan od niza osumnjičenih ilegalaca sa sumnjivim južnoameričkim identitetom koji su uhićeni posljednjih mjeseci. Norveška je pritvorila Joséa Assisa Giammariju, "brazilskog istraživača" koji je neformalno radio na Sveučilištu Tromsø.

Prošlog tjedna procurila je informacija o paru uhićenom u Sloveniji, za koje vlasti u Ljubljani vjeruju da su ilegalci koji rade za SVR, rusku vanjsku obavještajnu službu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju