Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve isto kao u slučaju Litvinenko

Novinari optužili KGB za trovanje živom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski novinarski bračni par optužili su KGB da ih truju na isti način na koji je otrovan bivši KGB-ov špijun Aleksandar Litvinenko prije 4 godine.

Viktor i Marina Kalashnikov su zadržani u berlinskoj bolnici u koju su se javili nakon što su posljednjih nekoliko mjeseci doživljavali različite zdravstvene probleme poput jakih glavobolja, iznenadne boli u kralježnici, napadaja nemira, a sindrom koji ih je odveo u bolnicu je oštećenje kože koja izgleda kao da je spaljena, donosi BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija: Thinkstock Istraga Razotkriven muškarac koji je godinama prodavao otrov te je kriv za smrt više od 130 ljudi: "On je zlo" Rusi otkrili ukrajinskog špijuna Dobio 11 godina zatvora Rusi otkrili ukrajinskog špijuna: Pokušao nabaviti tajne komponente raketnog sustava

>> Ruski obavještajni časnik kriv za špijunski skandal

>> Rusija uhitila rumunjskog diplomata zbog špijunaže

'U posljednjih par mjeseci počeli smo ludjeti. Noćima nismo mogli spavati, u potpunosti smo bili bez koncentracije i nismo znali što da radimo', rekla je Marina Kalashnikov, a rezultati ispitivanja razine žive u njihovoj krvi pokazali su kako je mogućnost trovanja i više nego moguća.

Naime, u Viktorovoj krvi pronađeno je 53,7 mikrograma žive po litri dok je u Marininoj razina iznosila 56 mikrograma po litri krvi. Uobičajena razina žive u krvi zdrave odrasle osobe iznosi 2,5 mikrograma po litri.

Njemačka vlasti pokrenule su istragu o tome je li bračni par Kalashnikov otrovan, a oni optužuju KGB da su to napravili. Viktor je inače bivši pukovnik KGB-a, a ona je bila povjesničarka prije nego su oboje postali novinari freelanceri. Oboje su u svojim tekstovima i javnim istupima bili iznimno kritični prema službenom Kremlju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene