Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslava Dana pobjede

DEMONSTRACIJA RUSKE VOJNE MOĆI 'Povijest nas uči da se mir u svijetu ne održava sam po sebi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom Dana pobjede u Moskvi se održava tradicionalna vojna parada kojom Rusija obilježava 71. obljetnicu Pobjede nad fašizmom.

Gotovo 10.000 vojnika danima je uvježbavalo zahtjevnu koreografiju na moskovskom Crvenom trgu. Prvi put među njima su i ruske vojnikinje, pripadnici ruskih zrakoplovnih i i svemirskih snaga i Nacionalna garda.

Pročitajte i ovo Moskva Nisu zadovoljni Rusija zaprijetila Americi i Europi: "Ovo je krađa, vi ste lopovi! Odgovor će biti iznimno oštar" Crveni trg, Moskva - 2 rat dronovima Rusija tvrdi da je oborila dva ukrajinska drona kod Moskve i Sankt Peterburga

Vojna parada ove je godine nešto skromnija no prijašnjih godina, no Rusija će ipak na nju potrošiti  oko dva milijuna i 800 tisuća eura.

Počela je u 11.00 sati po lokalnom vremenu. Ministar obrane Sergej Šojgu obavio je smotru trupa, a paradom je zapovijedao general Oleg Saljukov.

'Povijest nas uči da se mir u svijetu ne održava sam po sebi. Danas je civilizacija opet suočena s nasiljem. Terorizam je postao globalna prijetnja i treba ga pobijediti. Rusija je otvorena za suradnju s drugim zemljama. Naši vojnici su pokazali da su dostojni nasljednici heroja iz Drugog svjetskog rata', kazao je Vladimir Putin u kratkom govoru i čestitao svima Dan pobede.

U ovogodišnjoj paradi sudjeluje više od 10.000 vojnika, 135 borbenih vozila te 71 avion i helikopter, po jedan za svaku godinu od završetka Drugog svjetskog rata. U Paradi po prvi put sudjeluje i najnoviji vojni transportni avion Il-76MD-90A. Na paradi se ponovno pojavila i prošlogodišnja senzacija - tenkovi T-14 Armata, teška oklopna vozila T-15, laka oklopna vozila Kurganjec-25, tenkovi T-90, oklopni transporteri BTR-80 i razna druga vojna vozila te raketni sustavi Jars RS-24.

Iako se radi o tradicionalnoj paradi, protivnici ruskog režima upozoravaju kako se zapravo radi o zveckanju oružjem u trenutku kad su zaoštrili odnosi između Rusije i NATO-a.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene