Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova školska godina

Počinje škola, sve je spremno: Roditeljima će dvije stvari biti od velike pomoći, a uskoro su opet - praznici

Učionica - 1
Učionica - 1 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Školska kuhinja - 1 Školska kuhinja - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Školska kuhinja - 2 Školska kuhinja - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Učionica - 1 Učionica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Učionica - 2 Učionica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Učionica - 3 Galerija 1/5 >>
Počinje nova školska godina i odmah je otvorila vrata šoping centara koji su mnogima trebali za posljednje pripreme. U školu ove godine kreće 450.000 učenika, a neki će gradivo učiti po potpuno novim pravilima.

Otvorili su vrata nedjeljom pa su dan prije početka škole mnogi proveli u šoping centrima.

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak je li osjetila poskupljenje Suzana je odgovorila: "Pa osjeti se, pogotovo kad imate više djece." "Znate li koliko ste dosad potrošili?" "Pa ne znam sad točno, nismo zbrojili, ali dosta."

"U ponedjeljak ću nositi traper-suknju i majicu", rekla je Tia.

Spremne su i škole - u 62 koje sudjeluju u projektu cjelodnevne škole udžbenici su na stolovima i raspored je napisan.

Pročitajte i ovo Traže se muškarci s fotografija - 3 Otuđen je novac Jeste li ih vidjeli? Policija moli za pomoć, prepoznajete li muškarce s fotografija?

"Za naše prve razrede obvezni dio traje do između 12 i 13 sati, nakon toga mogu ići svojim kućama. S obzirom na to da to nije za očekivati jer su tek prvi razredi, nakon toga imamo učiteljice koje su provodile produženi boravak i sad su na cjelodnevnoj nastavi i tu su do 16 sati", rekao je Boris Počuča, ravnatelj OŠ Ivana Cankara.

Do tada bi trebali napisati zadaću, ponoviti gradivo, a nakon toga na rasporedu su izvanškolske aktivnosti.

"Moći će birati između nekoliko različitih vrsta plesova, pet stranih jezika, škole robotike, programiranja. Hoće li to djeca plaćati, kao na primjer kad su išli na ples izvan škole? Neće, u cjelodnevnoj je školi taj dio besplatan za djecu i roditelje", istaknuo je Počuča.

Za svu djecu ove godine stižu besplatni obroci. U Zagrebu je napisan jedinstveni jelovnik, a doznajemo da se u Osijeku priprema projekt centralne kuhinje za sve osječke škole. Do tada nastavljaju sa zdravim jelovnicima napisanima uz pomoć nutricionista.

"Sve mi je fino", poručila je Lucija i istaknula da najviše voli špagete i rizibizi, ali i da je ipak najfinije kod bake.

U škole će oko 35.000 prvašića. Ukupno je oko 450.000 učenika - manje nego ikad. U Perušiću se ove godine pogotovo osjeti pad broja učenika prvog razreda.

"Ove godine smo upisali sedam učenika u prvi razred, to je priličan pad jer smo prošle godine upisali 18 učenika, ali sljedeće godine imamo u perspektivi 17, 18", napomenula je Snježana Milković, ravnateljica OŠ Perušić.

Pročitajte i ovo Izgorjela brodica u Ninskom zaljevu Opreza nikad dosta Na kupačicu naletio jet-ski i teško je ozlijedio, izgorio gliser

Škola radi u jednoj smjeni, a učenici su zadovoljni jer nema gužve na hodnicima.

"Prednost je što se učitelji mogu više koncentrirati na nas i može se više posvetiti jednom učeniku i jednostavno lakše je", rekao je Niko Milković iz šestog razreda. 

Koliko god učenika u ponedjeljak sjelo u učionice, na novi odmor neće tako dugo čekati - prvi praznici na rasporedu su oni jesenski - 30. listopada.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene