Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve prisutniji u Africi

Rusija širi utjecaj: Vojna i politička moć Moskve se zahuktava baš kada se SAD "povlači" s kontinenta

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP
Rusija pojačava svoju političku i vojnu prisutnost u Africi. Zemljopisni i politički div već je proširio svoje vojne veze s većinom afričkih zemalja, uključujući Etiopiju, Libiju, Niger i Čad. Povećan je politički utjecaj u Zimbabveu, Madagaskaru i Demokratskoj Republici Kongo, a radi se i na projektima s naftom i plinom u Alžiru i Nigeriji.

Sve veći utjecaj Rusije podudara se sa slabljenjem utjecaja i prisutnosti američkih trupa na tom kontinentu. SAD smanjuje svoje postrojbe diljem kontinenta za 10 posto, a taj broj će se povećavati sljedećih godina. Razlog "povlačenja" SAD-a iz Afrike je taj što se trupe moraju razmjestiti po drugim potencijalno kriznim točkama u Aziji. 

Evgenij Prigožin - čovjek na čelu ruske "misije" u Africi 

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

Evgenij Prigožin je ruski biznismen koji je bliski suradnik Putina. Prema nekim izvorima, smatra se da je upravo on zaduzžen za širenje vojne moći Rusije u Africi. Širenje vojne i političke moći trebao bi provoditi u djelo uz pomoć vojske plaćenika koja će polako preuzimati utjecaj. 

Prigožin i njegova vojska nude sigurnost, obuku o služenju oružjem u zamjenu za povećanu kontrolu regije

Trend rasta ruskog utjecaja može se primijetiti na svakom koraku. Egipat je dobio ruski zajam od 25 milijardi dolara za izgradnju svoje prve nuklearne elektrane. Rusija također planira izgraditi i logistički centar u blizini kineskih i američkih baza u Džibutiju.

U Gvineji Rusija podupire predsjednika Alfa Condea koji drži autoritarnu vlast i ukida sam sebi zakonska ograničenja vladanja. 

Zašto je Rusija toliko zainteresirana za Afriku? 

Tijekom Hladnog rata, Sovjetski Savez je stvorio bliske vojne i diplomatske veze s mnogim afričkim zemljama. Rusija je bila uključena u niz proxy ratova u državama poput Angole, Mozambika,a pomagala je i pokretima za neovisnost od kolonijalnih sila. 

S obzirom na to naslijeđe, Rusija sada pokušava oživjete neke od tih odnosa. Rusiaj nije usamljena u nastojanju da svoj utjecaj širi u Africi, isto već dugi niz godina pokušavaju i Sjedinjene Američke Države, Turska i Ujedninjeni Arapski Emirati. 

Kina je već dugo gospodarski prisutna u Africi, ali se odmaknula od vojne uključenosti, osobito u lokalne sukobe. Prošle godine se ipak i to promijenilo pa je tako otvorena kineska vojna baza u Džibutiju. 

Moskva sada planira izgraditi logistički centar u luci u susjednoj Eritreji. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otišao je na turneju po Africi u ožujku ove godine te je posjetio JAR, Ruandui glavne čelnike Afričke Unije. 

Rusija je od 2005. godina do danas postigla dogovor o vojnoj suradnji s mnogim afričkim zemljama, iako neki još tek trebaju stupiti na snagu. Sporazumi obično uključuju međusobno pružanje oružja i obuke u područjima poput protuterorizma i piratstva. 

Kartu ruskog utjecaja u Africi pogledajte na news.com.au. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene