Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na širenje Zapada?

Rusija se priprema za veliku vojnu vježbu u kojoj će sudjelovati više od 100.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija se sprema za potencijalno najveću vojnu vježbu od hladnog rata, koja će biti obavljena u trenutku velikih tenzija između Rusije i članica NATO saveza.

Zapadni dužnosnici procjenjuju da će više od 100.000 pripadnika vojnog osoblja sudjelovati u vojnoj vježbi zvanoj Zapad 17, koja će u rujnu biti održana u Bjelorusiji, Kalinjingradu, te Rusiji. Ruski dužnosnici smatraju da će taj broj biti mnogo manji.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata"

Ova vježba bit će održana u trenutku visokih tenzija između Rusije i SAD-a. Američki kongres nedavno je izglasao nove sankcije, a Rusija je odgovorila izbacivanjem diplomatskog osoblja SAD-a.

Rusija je vježbu Zapad 17 predstavila kao običnu vježbu, koja se održava svake četiri godine, a ne kao reakciju na nedavno zaoštravanje odnosa, izvještava Guardian.

I NATO se priprema za Zapad 17

NATO-ovi dužnosnici rekli su da ne planiraju slati još vojnika na rusku granicu kako bi odgovorili na vježbu. "NATO će pomno promatrati Zapad 17, ali mi ne planiramo veće vježbe tijekom ruske vježbe. Naše vježbe planirane su unaprijed i nisu povezane s ruskom vježbom", rekao je NATO-v dužnosnik.

Potpredsjednik SAD-a, Mike Pence, raspravljao je o vježbi tijekom posjeta Estoniji u srpnju, te se tijekom rasprave dotakao teme slanja dodatnih američkih postrojbi u tu državu. Amerika bi još uvijek mogla poslati još vojnika koje imaju granicu s Rusijom, te odgoditi rotaciju onih koji su već tamo. Osim Estonije, na vježbu se priprema i Finska.

Zapovjednik Američke vojske u Europi, general Ben Hodges, rekao je u srpnju: "Svi koji žive uz vojne postrojbe Zapada su malo zabrinuti jer su čuli kolika će Zapad 17 biti vježba."

Moskva za sve veće tenzije krivi proširenje NATO saveza, posebno kada je u pitanju slanje sve više vojnika na istok. NATO odgovara da je sve veća vojna prisutnost izazvana ruskom aneksijom Krima.

Zapad je i dalje najveća ruska vojna vježba

Rusija nije rekla koliko će vojnika sudjelovati u vježbi, ali je ruski ambasador u NATO-u, Aleksander Grushko, rekao da niti jedan manevar neće uključivati više od 13.000 vojnika, što je granica do koje Rusija ne mora vojsci druge države dati priliku da promatra vježbe.

Rusija bi teoretski mogla vježbe raspodijeliti tako da u nijednoj vježbi ne sudjeluje više od 13.000 vojnika. Zapadni stručnjaci tvrde da je u ruskoj vježba Zapad iz 2013. sudjelovalo oko 70.000 ljudi, iako je Rusija NATO-u rekla da ta brojka neće prijeći 13.000.

Tijekom hladnog rata, Zapad je bio najveća vojna vježba Sovjetskog Saveza i uključivala je između 100 i 150 tisuća ljudi. Nakon raspada SSSR-a, Zapad je 1999. ponovno uveden, te se održava svake četiri godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene