Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U susret najvećoj ruskoj vojnoj vježbi Zapad 2017, Finci nisu ostali mirno sjediti. Njihov podzemni grad ispod Helsinkija je također krenuo s vježbama i pojačanjem sigurnosti.


Podzemna mreža u Helsinkiju priprema prvu liniju obrane za glavni grad Finske.

Vezani članci Važnost pojasa (Foto: Instagram) Istaknule važnost vezanja pojasa na vrlo efektan način, dobro ćete upamtiti njihovu lekciju Ilustracija: AFP Rusija zasad ne planira povećati proizvodnju nafte: "Globalne zalihe su dovoljne..."

Podzemni grad Helsinkija se nadograđuje različitim inovacijama poput parkirnih pećina i podatkovnih centara. U proteklih nekoliko godina grad se prilagodio novim strategijama obrane. Poboljšan je sistem utvrde, kao što su blindirana vrata i posebni prolazi za vojsku. Finski vojnici redovito vježbaju ispod Helsinkija, a ako se dogodi situacija da Helsinki bude napadnut, podzemni dio - koji ima preko 200 kilometara tunela - ima dovoljno mjesta za više od 600.000 stanovnika.

Dodatne pripreme Finska poduzima zbog nadolazećih vježbi u rujnu: Zapad 2017, vojnom pothvatu tijekom kojeg će Rusija "prakticirati otkrivanje, zadržavanje i targetiranje udruženih snaga s dronovima i naprednom topničkom snagom, dok će istodobno širiti dezinformacije o tome što rade njihove snage".

Rusija i Bjelorusija zajednički su planirale ovu vježbu. Bjeloruski najvažniji čelnici obrane održali su konferenciju u petak, izvještavaju bjeloruske vijesti. Glavni general, Oleg Belokonev je na konferenciji izjavio kako pripreme za vježbu ulaze u završnu fazu izvještava IBTimes.

Vježba će se održati na granici Finske što uzrokuje zabrinutost da bi Rusija mogla pokušati izvršiti vojnu akciju.

"Osim promišljanja o tome što će se dogoditi tijekom vježbe, više smo zainteresirani što će se dogoditi nakon toga i pobrinuti se da trupe zapravo napuste taj prostor", izjavio je Jarno Limnell, finski stručnjak za cyber sigurnost i vojnu znanost.

Dužnosnici NATO-a izjavili su kako će biti budni tijekom vojnih vježbi Zapada, budući da su ovo prve vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od zahlađenja odnosa Rusije i NATO-a nakon krize u Ukrajini.

Preventivne mjere koje su Finci izveli pod zemljom zajednička su mjera u kojoj sudjeluju i pripadnici vojske ali i civili. Dosad su vježbe uglavnom bile usmjerene na to da se stanovništvo pripremi za različite oblike katastrofa.

"Sustav tunela koji je izgrađen potaknut je našim vlastitim iskustvom i lekcijom koju smo naučili iz Drugog svjetskog rata", izjavila je Janne Kuusela, ravnateljica policije Ministarstva obrane. "Morate učiniti sve što možete kako biste održali vitalne funkcije grada čak i kada vas konstantno bombardiraju.“