Vasilij Nebenzja, ruski ambasador u UN-u (Foto: AFP)
Vasilij Nebenzja, ruski ambasador u UN-u (Foto: AFP) Foto: Afp

Rusija je u srijedu pozvala UN-ovo Vijeće sigurnosti da razmisli o postupnom ukidanju gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji nakon potpisivanja ugovora sa Sjedinjenim Državama o denuklearizaciji zemlje.


UN je lani odobrio tri paketa oštrih sankcija Pyongyangu koje pogađaju njegov izvoz ugljena, željeza, ribolov i tekstilnu industriju te ograničavaju njegovu opskrbu naftom. Sankcije su uvedene nakon ispaljivanja projektila i nuklearnog pokusa Pyongyanga koji su ocijenjeni prijetnjom za međunarodnu stabilnost.

Vezani članci Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova (Foto: AFP) Sankcije produbljuju nepovjerenje Sjeverne Koreje: "Nećemo jednostrano odustati od nuklearnog naoružanja" Foto: AFP Povjerljivo izvješće UN-a: "Sjeverna Koreja nije zaustavila svoje nuklearne i raketne programe''

"Mislim da je jednostavno prirodno razmišljati o koracima u tom smjeru", rekao je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja, odgovarajući na pitanje o eventualnom ukidanju sankcija.

Na povijesnom summitu u Singapuru američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un potpisali su u utorak zajedničku izjavu u kojoj se Pyongyang obvezuje na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka", bez drugih pojedinosti.

Mnogi diplomati misle da su UN-ove sankcije bile presudne u odluci Kim Jong Una da pregovara o odustajanju od svog nuklearnog programa. (Hina)