Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda uvelo je u subotu nove sankcije Sjevernoj Koreji koje bi mogle srezati za trećinu godišnje prihode od izvoza ove zemlje od 3 milijarde dolara zbog Pyongyangova dva pokusa u srpnju s interkontinentalnim balističkim projektilima.


Nacrt rezolucije čiji je nacrt izradio SAD zabranjuje Sjevernoj Koreji izvoz ugljena, željeza, željezne rude, olova, olovne rude i morske hrane. Isto tako zabranjuje zemljama da povećaju sadašnji broj sjevernokorejskih radnika koji rade u inozemstvu, zabranjuje nova zajednička ulaganja sa Sjevernom Korejom i nove investicije u postojeća zajednička ulaganja.

Vezani članci Vasilij Nebenzja, ruski ambasador u UN-u (Foto: AFP) Rusija predložila ukidanje UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji: "Prirodno je razmišljati o koracima u tom smjeru" Kim Jong Un (Foto: AFP) "Vjerujemo da je Kim Jong Unov polubrat ubijen agensom VX"

Jednoglasno usvojena rezolucija dodaje devet pojedinaca i četiri entiteta na crnu listu UN-a, među kojima i sjevernokorejsku banku za vanjsku trgovinu podvrgavajući ih globalnom zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.

"Nećemo se zavaravati i misliti da smo riješili problem. Ni blizu. Sjevernokorejska prijetnja nije nestala, ubrzano postaje sve opasnija", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley nakon što je Vijeće sigurnosti uvelo nove sankcije Pyongyangu zbog dva pokusa s balističkim projektilima dugoga dometa u srpnju.

"Potrebne su daljnje akcije. Sjedinjene Države poduzimaju i nastavit će poduzimati razborite obrambene mjere kako bi zaštitile sebe i svoje saveznike", rekla je dodajući kako će Sjedinjene Države nastaviti godišnje združene vojne vježbe s Južnom Korejom.

Sjeverna Koreja optužuje Sjedinjene Države i Južnu Koreju da jačaju napetosti izvođenjem vojnih vježba.

Sjeverna Koreja je pod UN-ovim sankcijama od 2006. zbog svojih balističkih projektila i nuklearnog programa a Vijeće sigurnosti je sada pojačalo mjere u odgovoru na pet pokusa s nuklearnim oružjem i četiri ispaljivanja projektila dugoga dometa.

Sjedinjene Države su pregovarale mjesec dana sa sjevernokorejskim saveznikom Kinom o najnovijoj rezoluciji prije nego su proširile pregovore na cijelo 15-člano vijeće u petak.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa bila je nezadovoljna činjenicom da Kina ne čini više kako bi zauzdala Sjevernu Koreju. Washington je zaprijetio trgovinskim pritiskom na Peking i nametanjem novih sankcija kineskim tvrtkama koje posluju s Pyongyangom. (Hina)