Rusija odbacuje tvrdnje NATO-a o prijetnji na istoku (Foto: AFP)
Rusija odbacuje tvrdnje NATO-a o prijetnji na istoku (Foto: AFP)

Rusija je u nedjelju optužila NATO za "demonizaciju" nakon što je Savez odlučio povećati broj vojnika na svojim istočnim granicama zbog onoga što Moskva naziva "nepostojećom" prijetnjom.


NATO je u petak na summitu u Varšavi odobrio raspoređivanje četiri bojne u Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj koje strahuju od moguće intervencije Rusije nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima 2014.

No, Moskva tvrdi da nije nikakva prijetnja i optužuje NATO da ju demonizira kako bi odvratio pozornost od vlastite destruktivne uloge, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Savez koncentrira svoje napore na zaustavljanje nepostojeće prijetnje s istoka", stoji u priopćenju.

Veleposlanici članica NATO-a sastat će se u srijedu u Bruxellesu s ruskim veleposlanikom Aleksanderom Gruškovim i izvijestiti ga o odlukama sa summita.

Njemačka, vodeća europska sila, među onima je koji su tražili da NATO obnovi dijalog s Rusijom.

"Pozdravljam odluku o sazivanju sastanka Vijeća NATO-Rusija u srijedu, odmah nakon Varšave", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

"To je prilika da se pojasne odluke iz Varšave i ponovno uspostavi ozbiljan dijalog s Rusijom, osobito o složenim pitanjima našeg mirovnog plana i sigurnosne strukture u Europi", dodao je.

Podsjećamo, kao dio NATO-ve akcije Hrvatska šalje vojsku i na granicu s Rusijom. NATO saveznici na ovaj način žele odgovoriti na bilo kakve potencijalne ruske prijetnje, bilo kakvu rusku agresiju i upravo je to glavni razlog zbog kojeg se velik dio savezničkih snaga šalje prema Baltiku. (M.G./Hina)