442823
442823
442823
442823
442823

NOVI HLADNI RAT? 'Lideri NATO-a napokon su stvari nazvali pravim imenom'

  • , 09.07.2016., 19:56
  • Autor:
  • komentara

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov pratila je sastanak u Varšavi.

 
 
 
 
Ivana Pezo Moskaljov uživo iz Varšave (Video: Dnevnik Nove TV)
Ivana Pezo Moskaljov uživo iz Varšave (Video: Dnevnik Nove TV)

Hrvatska osim što šalje vojnike na istok Europe, točnije na granicu s Rusijom, povećava i broj vojnika u Afganistanu. Tko to prijeti Europi i je li ovim potezom i službeno potvrđen novi hladni rat Zapada i Rusije, analizirala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Sastanak u Varšavi pratila je reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Pezo Moskaljov koja ističe kako za ovu odluku o slanju većeg broja vojnika u Afganistan nije potrebno dodatno odobrenje Hrvatskog sabora, jer je Sabor tu odluku donio ranije.

Tako Hrvatska šalje 20 vojnika više nego do sada, a u slučaju da budu potrebne dodatne snage, da poveća taj broj vojnika na afganistanskom tlu, morat će se tražiti konsenzus u Saboru.

NATO se u subotu složio da moramo nastaviti misiju u Afganistanu te kako će to financirati. A zašto se šalje veći broj savezničkih snaga, među kojima i hrvatskih snaga, to je upravo zbog sigurnosne situacije i zbog pojačanih prijetnji talibana. Ovo je na neki način odgovor Amerikanaca i saveznika na te prijetnje što je uvelike usporio čitavu operaciju u Afganistanu.

Osim u Afganistan, Hrvatska šalje vojsku i na granicu s Rusijom. NATO saveznici na ovaj način žele odgovoriti na bilo kakve potencijalne ruske prijetnje, bilo kakvu rusku agresiju i upravo je to glavni razlog zbog kojeg se velik dio savezničkih snaga šalje prema Baltiku.

Dok mnogi ovu situaciju uspoređuju s Hladnim ratom i nazivaju je novim Hladnim ratom, ovdje u Varšavi to tako ne vide. Oni kažu da je situacija daleko od hladnog rata i dok s jedne strane razmještaju svoje snage na istočnim granicama, s druge strane pozivaju Rusiju, pozivaju ruskog predsjednika za stol, pozivaju na dijalog.

Pitanje je zapravo kako će Putin na to odgovoriti, s obzirom da mu se nije svidjela velika vojna vježba koja se odvijala prije mjesec dana na poljskom teritoriju.

Odnosi zapada i Rusije već su dugo vremena daleko od onih idiličnih,a upravo su lideri NATO-a koji su se okupili ovdje u Varšavi, stvari nazvali pravim imenom, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Pezo Moskaljov.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se