Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONTROVERZNI POTEZ

"NIKADA NIJE BIO NEOVISAN" Rusija objavila da izlazi iz ugovora o osnivanju ICC-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Nismo bili član ICC-a. Potpisali smo Statut, ali ga nismo ratificirali. Sada povlačimo svoj potpis i time se oslobađamo obveza koje su proizlazile iz tog potpisa", rekla je za AFP glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova

Rusija je u srijedu najavila da će povući svoj potpis iz Rimskog statuta, ugovora o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda (ICC), zamjerajući toj ustanovi da nije "stvarno neovisna" i da nije ispunila očekivanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Moskva je 2000. potpisala - ali nikad nije ratificirala - Rimski statut o osnivanju ICC-a, kaznenog suda koji će suditi optuženima za ratni zločin i za zločin protiv čovječnosti.

"Predsjednik (Vladimir Putin) potpisao je dekret o nakani Rusije da više ne sudjeluje u Rimskom statutu Međunarodnoga kaznenog suda. Sud će uskoro biti obaviješten" o tome, ističe u priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Sud nije ispunio očekivanja, nikada nije bio stvarno neovisan i nije uživao ugled u međunarodnom pravosuđu", dodaje ministarstvo. "U četrnaest godina djelovanja ICC je ustvari donio tek četiri presude, potrošivši pritom više od milijardu dolara", dodaje.

Ruska diplomacija usto zamjera ICC-u da se bavi zločinima koje su navodno počinile osetske milicije i ruska vojska u Gruziji tijekom rata dviju zemalja u kolovozu 2008., a prešućuje zločine gruzijske vojske. "U takvim okolnostima ne možemo govoriti o vjerodostojnosti Međunarodnoga kaznenog suda", ističe ministarstvo.

"Nismo bili član ICC-a. Potpisali smo Statut, ali ga nismo ratificirali. Sada povlačimo svoj potpis i time se oslobađamo obveza koje su proizlazile iz tog potpisa", rekla je za AFP glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene