Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasti sumnjaju na krivolov

Preživio napad sibirskog tigra: "Grizao me deset minuta i otkinuo mi skalp. Nagurao sam mu ruke u usta da me ne zgrabi za vrat"

Sibirski tigar (Foto: Arhiva/AFP)
Sibirski tigar (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Ruski lovac preživio je bliski susret sa sibirskim tigrom i svjedoči kako ga je zvijer napala dok je provjeravao zamke i umalo ubila. Spasio se s tri hica u tigra i tako što je guranjem ruku u tigrova usta spriječio da ga zgrabi za vrat i ubije. Ruske vlasti, s obzirom na to da je riječ o zaštićenoj vrsti, sumnjaju u tu priču i pokrenuta je istraga.

Dmitrij Korčevski (39) ruskim je medijima iz bolničkog kreveta opisao svoj susret sa sibirskim tigrom i kako je uspio preživjeti napad te velike mačke, no vlasti sumnjaju u priču kako je tigar njega prvi napao te je pokrenuta istraga.

Pročitajte i ovo Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Korčevski tvrdi da je samo provjeravao zamke te da je sibirski tigar koji ga je napao već bio ranjen. "Nalazio se ispo drveta pet metara od mene i bio je već spreman za skok. Napravio sam dva koraka unazad i zapucao. Pandžama mi je izderao ruke i glavu", priča ruski lovac za Siberian Times.

"I smrtno ranjen, još je uvijek imao snage za napad"

"Već ga je netko prije ranio pa me napao čim me vidio. Uspio sam zapucati triput dok je skakao na mene, ali je i tako smrtno ranjen još uvijek imao snage za napad", opisao je Korčevski.

"Grizao me deset minuta. Pokušavajući se zaštititi, nagurao sam mu ruke u usta, kako me ne bi zgrabio za vrat. Ruka mi je toliko izgrižena da je uopće ne osjećam, ne mogu je pomaknuti. Tigar mi je desnu ruku grizao oko lakta i otkinuo mi je skalp", kaže lovac.

Tigar je, kaže, naposljetku na njemu i uginuo pa se Korčevski izvukao ispod njega i otpuzao s mjesta događaja te ustao i počeo hodati.

Hodao na rubu snaga 10 kilometara do civilizacije

"Hodao sam gotovo deset kilometara, ne stajući ni minute, u strahu da bih mogao iskrvariti ili se smrznuti", kaže ruski lovac. Ipak, čim je došao na područje pokriveno mobilnim mrežama, nazvao je prijatelja te je ubrzo po njega stigla i pomoć, nakon čega je prebačen u bolnicu.

Liječnici prognoziraju da će se oporaviti te da je njegovo stanje "umjereno teško".

Dužnosnici vrlo sumnjičavi: "Ako je tigar prvi napao, onda čovjek praktički nema nikakve šanse..."

Lokalni dužnosnici pretražuju okrug Olginski u regiji Primorski, ne bi li pronašli lešinu tigra te utvrdili forenzičkom analizom priču Korčevskog.

"To nije životinja koja samo tako skače na čovjeka. Tigrovi su nevjerojatno oprezni i moraju biti ozbiljno izazvani da napadnu čovjeka", kaže Dmitrij Pankratov, zadužen za kontrolu lova na navedenom području.

Direktor Centra za tigrove Amur Sergej Aramilev isto tako sumnjičavo gleda na priču lovca. "Ako je tigar prvi napao, onda čovjek praktički nema nikakve šanse pobjeći, nema vremena ni pucati. Sve će biti jasnije kad istražitelji utvrde okolnosti", kaže.

Sibirski tigar zaštićena je vrsta i najveća su opasnost za tu vrstu krivolovci. Procjenjuje se da na istoku Rusije ima oko 540 sibirskih tigrova u divljini, a njihova je populacija stabilna i trenutno je u porastu zbog toga što ruske vlasti sprječavaju krivolovce i osiguravaju tim životinjama adekvatno stanište.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene