Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija: Gruzija priprema rat protiv Južne Osetije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzija priprema za rat protiv svoje odmetnute pokrajine Južne Osetije, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova nakon dojava o cijelonoćnim borbama u tome području.

"Zabrinuti smo da bi akcije gruzijskih snaga oko Tskhinvalia mogle značiti pripremu za rat", objavilo je ministarstvo na Internetskim stranicama nakon telefonskog razgovora zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Grigorija Karasina i čelnika Južne Osetije Eduarda Kokoitia.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sukob će se ponoviti? Gruzijski čelnici bit će ‘strogo kažnjeni’ zbog Južne Osetije Slika nije dostupna Misija EU-a: Ruski vojnici se povukli iz gruzijskog sela

Rusija je ranije optužila Gruziju za gomilanje snaga oko Južne Osetije i druge odmetnute pokrajine Abhazije, što službeni Tbilisi opovrgava.

Južna Osetija odcijepila se od Gruzije nakon rata početkom 90-ih i Rusija je onamo poslala mirovne snage, službeno kako bi spriječila izbijanje novog rata. 

>> Počinje novi rat, stotine civila u bijegu?!

Napetosti oko Južne Osetije i Abhazije u porastu su od 2004. godine, otkako je na vlast u Gruziji došla nova prozapadna vlada koja nastoji prekinuti tijesne veze s Rusijom u korist jačanja veza sa Zapadom.

Rusija pomaže pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju, a Gruzija je optužuje da to čini kako bi ih pripojila sebi. Moskva optužuje Gruziju da dvije regije želi silom vratiti pod svoju vlast.

Najnoviji sukobi su počeli 1. kolovoza. Vlasti Južne Osetije optužuju Gruziju da na njih ide vojskom i topništvom i pozvale su na opću mobilizaciju. Gruzija tvrdi da nije u pokrajinu slala vojsku već je samo uzvratila vatru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene