Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počinje novi rat, stotine civila u bijegu?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nasilja i sukoba stotine žena i djece bježi iz Južne Osetije u Rusiju koja je upozorila na opasnost od izbijanja velikog rata između Gruzije i njezine odcijepljene pokrajine, javljaju svjetske agencije.

Najmanje je šest osoba ubijeno, a 15 je ranjeno u sukobima u proteke dvije noći. Snage Južne Osetije, pokrajine koja se odcijepila od Gruzije, optužuju gruzijsku vojsku da je namjerno gađala civile.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

'Moja djeca nisu spavala dvije noći i ne mogu ih više izlagati pogibelji', rekla je za rusku televiziju mlada žena koja je odlučila djecu poslati na sigurno.

Autobusi s više od 500 ljudi, od kojih barem 400 djece, stigli su u Sjevernu Osetiju, javila je ruska agencija RIA, a ruska televizija javila je da više od 300 drugih čeka na evakuaciju iz grada Chinvalija.

Južna Osetija odcijepila se od Gruzije nakon rata početkom 90-ih i Rusija je onamo poslala mirovne snage, službeno kako bi spriječila izbijanje novog rata.

Napetosti oko Južne Osetije i Abhazije u porastu su od 2004. godine, otkako je na vlast u Gruziji došla nova prozapadna vlada koja nastoji prekinuti tijesne veze s Rusijom u korist jačanja veza sa Zapadom.

Rusija pomaže pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju, a Gruzija je optužuje da to čini kako bi ih pripojila sebi. Moskva optužuje Gruziju da dvije regije želi silom vratiti pod svoju vlast.

Sukobi su počeli u petak navečer. Vlasti Južne Osetije optužuju Gruziju da na njih ide vojskom i topništvom i pozvale su na opću mobilizaciju. Gruzija tvrdi da nije u pokrajinu slala vojsku već je samo uzvratila vatru.

Ruske vlasti objavile su priopćenje da gruzijske vlasti gomilaju vojsku, prenosi Reuters, a rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da se stanje u regiji "naglo pogoršalo s 1. na 2. kolovoza", javlja AFP.

"Prijetnja vojnim akcijama velikih razmjera između Gruzije i Južne Osetije postaje sve više stvarnom", stoji u priopćenju ruskog MVP-a.

Sa zabrinutošću događaje na Kavkazu promatra Zapad kojemu je to područje izuzetno važno za njegove projekte dopremanja nafte i plina iz Kaspijskog mora putevima koji bi zaobišli ruski teritorij.

Finski ministar vanjskih poslova Alexander Stumm koji trenutačno predsjeda Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi, izrazio je žaljenje zbog nasilja, poglavito protiv civila i pozvao obje strane na suzdržanost.

Čelnici druge odcijepljene gruzijske pokrajine, Abhazije, objavili su u nedjelju da neće sudjelovati u skorašnjim razgovorima Gruzije i Zapada o nasilju u regiji. Abhaski čelnik Sergej Bagpaš rekao je da Abhazija ne može sudjelovati u mirovnim pregovorima 15. kolovoza zbog rastućih napetosti između Gruzije i Južne Osetije, prenosi agencija AP te. Ako se stanje smiri, Abhazija će razmotriti svoju sadašnju odluku, dodao je Bagpaš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene