Sergej Lavrov
Sergej Lavrov Foto: Afp

Rusija će vratiti ikonu koju je vođa bosanskih Srba darovao ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, nakon što su tužitelji u Bosni rekli da nastoje utvrditi je li dar ilegalno prokrijumčaren iz ratom zahvaćene istočne Ukrajine.


Milorad Dodik, predstavnik bosanskih Srba u tročlanom predsjedništvu Bosne i Hercegovine, poklonio je 300 godina staru pozlaćenu ikonu Lavrovu tijekom njegova ovotjednog posjeta Sarajevu.

"Ikona će biti vraćena da bi se, uz pomoć Interpola razjasnila njezino porijeklo", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova koje u subotu prenose ruske novinske agencije.

Željko Komšić Skandal u BiH: Džaferović i Komšić odbili se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu od bosanskih je vlasti zatražilo dodatne informacije o artefaktu, pošto je novinska agencija bosanskih Srba, Srna objavila fotografiju ikone i pečat o autentičnosti, koji upućuje na to da je porijeklom iz grada Luganska u kojemu se proruski separatisti bore s pripadnicima kijevskih vojnih snaga.

Dodik nije komentirao pitanje, a ni do njegovih se suradnika u subotu nije uspjelo doći kako bi pojasnili o čemu je riječ.

Sergej Lavrov u Hrvatskoj Lavrov u Zagrebu: ''Za razliku od odnosa s EU, odnosi s Hrvatskom su konstruktivni''

Više desetaka bosanskih Srba borilo se, zajedno s proruskim pobunjenicima u ratu na istoku Ukrajine koji je započeo 2014.

Srbija i bosanski Srbi njeguju bliske odnose s Rusijom s kojom dijele pravoslavnu vjeru.

Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović: "Lavrov je za posjet izabrao vrijeme kaotične tranzicije vlasti u Americi"

Članovi hrvatskog i bošnjačkog predsjedništva odbili su se sastati s Lavrovom tijekom njegova posjeta zbog, kako su rekli, "nepoštovanja" bosanskih državnih simbola i institucija.