Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ukrajina traži pojašnjenje

Komšić o zlatnoj ikoni koju je Milorad Dodik poklonio Lavrovu: "Zbog ovoga netko mora ići u zatvor"

Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Sergej Lavrov (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Sergej Lavrov (Foto: AFP) Sergej Lavrov (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Sergej Lavrov (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Hrvatski član Predsjedništva BiH i čelnik Demokratske fronte Željko Komšić komentirao je skandal oko poklona Milorada Dodika ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i čelnik Demokratske fronte Željko Komšić komentirao je skandal oko uručivanja poklona predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, pozlaćene ikone za koju se sumnja da bi se moglo raditi o ukradenom ukrajinskom artefaktu.

Kazao je da se o tome mora provesti istraga te da je riječ o "skandalu međunarodnih razmjera zbog kojeg netko mora ići u zatvor".

Skandal oko poklona komentirao je i čelnik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović. Jovanović je Dodika nazvao "Putinovom pudlicom" navodeći da je takvo ponašanje "sramota" za srpski narod.

Ukrajina je od vlasti Bosne i Hrecegovine zatražila pojašnjenje nakon što je predsjedatelj kolektivnog predsjedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ikonu koja navodno pripada Ukrajini.

Komšić je pozvao Mostarce da na nedjeljnim lokalnim izborima u tome gradu podrže probošnjački politički blok kojega predvodi SDA, poručivši kako hercegovačko središte nije hrvatski stolni grad u BiH.

U pratnji čelnika Liberalno demokratske partije Srbije Čedomira Jovanovića, članova Koalicije za Mostar, kojoj je na čelu bošnjačka SDA, i simpatizera Komšić je u četvrtak prošetao većinskim bošnjačkim dijelom grada, a na Starome mostu simbolično bacio cvijeće u Neretvu.

"Svim kandidatima Koalicija za Mostar želim sreću i uspjeh na ovim izborima. Želimo im dati potporu kao i kandidatu za gradonačelnika. Nadam se da je svima jasno zašto smo u ovome projektu, zašto ovo radimo, kakav je ulog u igri", rekao je Komšić za medije.

Upitan da prokomentira istupe dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora kako je Mostar stolni grad Hrvata zbog velikog broja nacionalnih institucija koje su tu smještene, Komšić je rekao kako se radi o šovinističkoj politici. Pozvao je birače da se na nedjeljnim izborima obračunaju s takvom politikom.

"Nema u BiH bilo čijih stolnih gradova. To je jedna politika šovinistička, koja nažalost traje na ovim prostorima predugo i evo vam ljudi prilike na izborima da je okončate", dodao je.

Odbacio je kritike iz Naše stranke i SDP-a BiH da se njegov DF našao u bloku bošnjačkih stranaka, pravdajući to interesom Mostara i države BiH.

"Prirodnije je da su SDP i Naša stranka bili s nama i to ne samo u Mostaru. Sve ovo s čime se suočava BiH zaslužuje jedan jedinstveni odgovor. Ne možete nama fakturirati da smo mi bošnjačka stranka i da smo satelit SDA. Ja sam satelit samo ove zemlje", dodao je Komšić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene