Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u četvrtak da je u tijeku inicijativa europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna po kojoj bi Hrvatska do kraja ovog mjeseca poništila odluku kojom je ZERP s početkom ove godine primijenila na države EU-a, javila je u četvrtak navečer Slovenska tiskovna agencija STA.


Bez iznošenja ikakvih detalja o navodnoj Rehnovoj inicijativi, agencija prenosi Rupelove riječi kako očekuje da će Rehnova inicijativa biti uspješna.

Vezani članci Učenici, ilustracija GOOD inicijativa traži kvalitetno uvođenje građanskog odgoja u škole: ''Provedba se ne smije temeljiti samo na entuzijazmu pojedinaca'' Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Slovenija povukla odluku o obveznom testiranju radnika koji svaki dan prelaze granicu

Ranije u četvrtak izvor iz Europske komisije potvrdio je da je
povjerenik za proširenje Olli Rehn u srijedu telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, ali nije htio komentirati detalje razgovora. 

- Mogu potvrditi da je razgovora bilo, ali ne mogu govoriti
o pojedinostima razgovora, rekao je izvor.

Prema napisima hrvatskih medija, premijer Sanader je navodno rekao povjereniku Rehnu da Hrvatska neće popustiti kada je riječ o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP).

Pitanje o ZERP-u postavljeno je u četvrtak i na redovitoj
konferenciji za novinare u Europskoj komisiji, a glasnogovornica povjerenika za proširenje Krisztina Nagy je rekla da može ponoviti stajalište Komisije da se od "hrvatske Vlade očekuje da se hitno pozabavi tim pitanjem i da bi bilo korisno kada bi Hrvatska objasnila da se ta zona neće primjenjivati za zemlje članice".

Inače, Rupel je u četvrtak na sjednici parlamentarnog odbora za vanjske poslove odgovarao na pitanja zastupnika, uz ostalo i o ZERP-u.

Na pitanje je li Hrvatska krizom Prodijeve vlade dobila "dodatno vrijeme" za rješavanje pitanja ZERP-a, Rupel je odgovorio da će Italija u svakom slučaju imati vladu i da sumnja da bi neka druga talijanska vlada promijenila svoje stajalište vezano za ZERP, odnosno pitanje ribolova u Jadranu, javljaju slovenski mediji.

Slovenija koja se kao i Italija protivi primjeni ZERP-a na članice EU-a, ali za razliku od Italije problem ne vidi kao pitanje ribljeg fonda u Jadranu nego smatra da ZERP prejudicira granicu na moru s Hrvatskom.

Takvo stajalište ponovio je Rupel i u četvrtak u Beču pred OESS-om nakon predstavljanja slovenskih prioriteta tijekom predsjedanja EU-om.