Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žbogar demantira austrijskog ministra

'Rehnova inicijativa ne razdvaja pitanje granice od pristupa otvorenom moru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar demantirao je u petak informaciju koju je iznio austrijski ministar vanjskih poslova da se novi Rehnov prijedlog odnosi na razdvajanje pitanja granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru.

'Vidio sam tu izjavu i s austrijskim ministrom vanjskih poslova sam raščistio sadržaj inicijative povjerenika Rehna. Izrazio sam iznenađenje da iznosi takvu informaciju u javnost, posebice ako nije točna. Rehnova inicijativa apsolutno nije ono što je austrijski ministar rekao, nego je nešto potpuno drugo', izjavio je ministar Žbogar, koji sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u češkom mjestu Hluboka na Vltavi. Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger izjavio je po dolasku na sastanak da novi kompromisni prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora predviđa razdvajanje pitanja određivanja granične crte od pristupa Slovenije otvorenom moru.

Pročitajte i ovo Posljednji prosvjed socijalni radnici organizirali su 2019. godine Imaju 12 zahtjeva Socijalni radnici najavili prosvjed: Smrt dječaka iz Slavonskog Broda kap je koja je prelila čašu Slika nije dostupna Drama u Bruxellesu Slovenija prebacila krivnju na Hrvatsku za neuspjeh pregovora

'Ta dva pitanja treba razdvojiti'

'Pitanje pristupa otvorenom moru trebalo bi odvojiti od graničnog pitanja, koje je pravno pitanje. Ako se obje strane slože s tim, bio bi to vrlo velik korak naprijed', rekao je Spindelegger po dolasku na neformalni dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova u češkom mjestu Hluboka na Vltavi. Ministri će u subotu, drugi dan sastanka razgovarati o proširenju i zapadnom Balkanu. Prema Spindeleggeru, novi Rehnov prijedlog ide za tim da se stručna skupina na čelu s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem bavi pravnim pitanjima granice, a pristup otvorenom moru je drugo pitanje odvojeno od toga.

Dobio pismo od Rehna

'Inicijativa kakvu je iznio austrijski ministar za nas nije prihvatljiva. Za Sloveniju nije prihvatljivo da se pitanje dodira naših teritorijalnih voda s otvorenim morem odvoji od ostalog graničnog pitanja, znajući što hrvatska strana smatra pod pristupom otvorenom moru. Pristup otvorenom moru nam ionako omogućuje Konvencija o pravu mora i drugo to nam i Hrvatska nudi od 1992. godine. Dakle, nije problem samo pristup, ono što mi tražimo jest neposredni dodir s otvorenim morem', rekao je Žbogar. Spindelegger je rekao da je od povjerenika Rehna dobio i pismo i da je s njim telefonski razgovarao o njegovu novom kompromisnom prijedlogu za rješavanje graničnog pitanja. Austrijski ministar je rekao da je u petak telefonski razgovarao i s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

U Europskoj komisiji je rečeno da je Rehn prošli tjedan razgovarao s austrijskim ministrom Spindeleggerom, a što se tiče pisma rečeno je da je povjerenik Rehn svim ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a poslao članak koji je u subotu objavljen u hrvatskom Jutarnjem listu i slovenskom Delu. U tom članku Rehn je govorio o svojoj inicijativi i načinima kako riješiti bilateralni granični spor i omogućiti nastavak hrvatskih pristupnih pregovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene