Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon 156 godina u Rumunjskoj se zatvara rudnik Petrila, simbol proizvodnje ugljena u toj zemlji, otvoren davne 1859. godine u tadašnjoj Habsburškoj monarhiji.


"Za našu vladu ovo je možda sretan trenutak, ali za nas je smrt", rekao je Ionel Tinca, 40-godišnji rudar koji je radio u rudniku od svoje 17. godine.

Vezani članci Spašeni rudari u Južnoafričkoj Republici (Foto: AFP) Nakon 24 sata pod zemljom, spašeno 955 rudara: "Bilo je jako traumatično" Slika nije dostupna Zenica: Rudari ne žele izaći iz jame

"Za godinu dana ovo će mjesto biti sravnjeno sa zemljom i zasađeno travom i bit će upravo onakvo kakvo je bilo 1859., to je doista tužno", rekao je inženjer koji je htio ostati anoniman.

Petrila, najstariji rudnik u Rumunjskoj i najdublji u Europi, s rovovima koji se spuštaju na dubinu do 940 metara, otvorena je u doba Habsburške monarhije.

BiH: Četiri rudara poginula u nesreći u rudniku u Kaknju

Nakon 1. siječnja 2016. strojevi i oprema prodat će se u staro željezo, a zgrade, od kojih neke potječu s početka 20. st., bit će srušene.

Petak je bio posljednji radni dan za rudare Petrile. Pred pasivnošću mjesnih vlasti radnici su za vikend odlučili organizirati "obred pokopa" tijekom kojega će blizu rudnika u zemlju zakopati maleni lijes s ugljenom.

"Gradić Petrila nema nikakve budućnosti bez rudnika", rekao je sa žaljenjem Adrian Damian, 42-godišnji rudar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook