Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Rumunjskoj su danas počeli prvi izbori za Europski parlament koji se ocjenjuju kao ključni test popularnosti vodećih političkih stranaka godinu dana prije općih izbora u toj zemlji.


U sedam sati po lokalnom vremenu otvoreno je 17.340 biračkih mjesta na kojima bi trebalo glasovati otprilike 18,2 milijuna rumunjskih državljana s pravom glasa.

Vezani članci Incident u emisiji Incident u emisiji uživo: Gola utrčala u studio i bacila kamen na voditeljicu Pravoslavna crkva Rumunji ogorčeni zbog smrti novorođenčeta nakon krštenja, nadbiskup odbio mijenjati obred

Rumunji biraju 35 zastupnika za Europski parlament, a rezultati glasovanja mogli bi pokazati veću potporu oporbenoj Demokratskoj stranci predsjednika države Traiana Basescua u odnosu na vladajuću koaliciju koju predvodi Liberalna stranka premijera Calina Taricanua.

Paralelno s izborom zastupnika za Europski parlament održava se referendum o novom većinskom sustavu glasovanja, koji bi trebao osigurati veću odgovornost političara prema glasačima i suzbiti korupciju u vrhu vlasti.

Birališta se zatvaraju u 21 sat po lokalnom vremenu.

Prema anketama, Demokratska stranka umjerenog političkog centra mogla bi na izborima osvojiti oko 40 posto glasova i preuzeti uvjerljivo vodstvo nad Liberalnom strankom kojoj se predviđa oko 13 posto glasova. 

Uspjeh Demokratske stranke kod birača pripisuje se
prvenstveno nedvosmislenim porukama njenih političara o potrebi suzbijanja korupcije koja je veliki problem u novoj članici EU.