Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumunjska: Počeli izbori za Europski parlament

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Rumunjskoj su danas počeli prvi izbori za Europski parlament koji se ocjenjuju kao ključni test popularnosti vodećih političkih stranaka godinu dana prije općih izbora u toj zemlji.

U sedam sati po lokalnom vremenu otvoreno je 17.340 biračkih mjesta na kojima bi trebalo glasovati otprilike 18,2 milijuna rumunjskih državljana s pravom glasa.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Claudiu Tarziu Skandalozna izjava Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu"

Rumunji biraju 35 zastupnika za Europski parlament, a rezultati glasovanja mogli bi pokazati veću potporu oporbenoj Demokratskoj stranci predsjednika države Traiana Basescua u odnosu na vladajuću koaliciju koju predvodi Liberalna stranka premijera Calina Taricanua.

Paralelno s izborom zastupnika za Europski parlament održava se referendum o novom većinskom sustavu glasovanja, koji bi trebao osigurati veću odgovornost političara prema glasačima i suzbiti korupciju u vrhu vlasti.

Birališta se zatvaraju u 21 sat po lokalnom vremenu.

Prema anketama, Demokratska stranka umjerenog političkog centra mogla bi na izborima osvojiti oko 40 posto glasova i preuzeti uvjerljivo vodstvo nad Liberalnom strankom kojoj se predviđa oko 13 posto glasova. 

Uspjeh Demokratske stranke kod birača pripisuje se
prvenstveno nedvosmislenim porukama njenih političara o potrebi suzbijanja korupcije koja je veliki problem u novoj članici EU.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene