Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon posjeta Sjevernoj Koreji

Rodman otkrio želju Kim Jong una

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnja američka košarkaška zvijezda Dennis Rodman u nedjelju se na jednoj američkoj televizijskoj mreži branio od kritika zbog nedavnog putovanja u Sjevernu Koreju.

Dennis Rodman je izjavio da sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, kojega je nazvao "prijateljem", ne želi rat nego tek običan telefonski poziv Baracka Obame. Odgovarajući na pitanja mreže ABC o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, Rodman je rekao da on "nije diplomat". "Ne branim ga, ne opravdavam ono što čini", rekao je.

No ponovio je da mu je Kim Jong-un "prijatelj". Rekao je da mu je sin bivšeg diktatora Kim Jong-ila, koji je umro koncem 2011., rekao: "Ne želim rat". "On želi da Obama učini samo jedno, da ga nazove", rekao je u povjerenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje

>> VIDEO Rodman oduševljen Kim Jong Unom: Imate doživotnog prijatelja!

Košarkaš je u četvrtak zaigrao košarku sa sjevernokorejskim čelnikom kojeg je nazvao "super dečkom" i "doživotnim prijateljem", što je izazvalo oštre kritike i stanovito nerazumijevanje nakon ratničkih izjava Pjongjanga i njegova trećeg nuklearnog pokusa u veljači.

Rodman: Učinio sam povijesnu stvar, vratit ću se onamo

"Režim očito troši novac na hranu i vino stranim gostima, a trebao bi nahraniti vlastiti narod", reagirao je glasnogovornik State Departmenta Patrick Ventrell. Bivši igrač Chicago Bullsa rekao je da je Kim Jon-un "veoma skroman" ali da voli "vlast" i "kontrolu". Usto je uživao braneći diplomatski potencijal košarke: "Obožava košarku. Rekao sam mu da je i Obama zaljubljen u košarku. Pođimo od toga".

Mladi Kim Jong-un, školovan u Švicarskoj, navija navodno za Chicago Bullse. Premda se točno ne zna koliko mu je godina, Rodman tvrdi da ima 28. Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države, saveznik njezina susjeda na jugu, nemaju diplomatskih odnosa. "Učinio sam povijesnu stvar", pohvalio se košarkaš. "Vratit ću se onamo", obećao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene