Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Luksuzni švicarski proizvođač satova Parmigiani Fleurier restaurirao je 200 godina star pištolj koji je napravio poznati izrađivač satova i automata iz 19. stoljeća Freres Rochat.


Ovaj pištolj nije ni sličan onima koji potječu iz tog vremena. To nije 'hrpa srebra' već  profinjen uređaj s dvije cijevi i prekriven draguljima i zlatom. Procjenjuje se kako ga je Freres Rochat, poznati izrađivač satova i automata, napravio oko 1815. godine.

Vezani članci Racija u noćnom klubu Pogledajte snimku otkrivanja ilegalnog noćnog kluba u Zagrebu: Nisu se nosile maske, pronađen je i pištolj... Pljačka draguljarnice Blenton s pištoljem pokušao opljačkati draguljarnicu, a na kraju se samo osramotio pred kamerama

Automati su pokretni mehanički uređaji, često u obliku ljudi ili životinja, a Rochatova specijalnost su bile ptice koje lepršaju krilima, pomiču glave i cvrkuću. Tako su restauratori i u ovom gizdavom pištolju pronašli skrivenu pticu. Naime, kada ga napnete i povučete obarač, umjesto da ispali metak pojavi se sićušna, prekrasna ptica, pažljivo pokrivena šarenim perjem. Prije nego se vrati nazad u cijev pjeva i cvrkuće.

Ovaj je pištolj 2014. godine stigao na restauraciju u Parmigiani Fleurier u vrlo lošem stanju. 'Restauracija je bila vrlo zahtjevna. Tijekom desetljeća, na njemu je izvršeno najmanje šest intervencija. Većina ih je bila brzopleta i pogrešna i završile su tako da su unakazile artifakt kao cjelinu', izvijestila je tvrtka Parmigiani Fleurier. Nakon što su završili s restauracijom objavili su video ovog remek-djela 'u akciji'.