Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz ukrajinsku granicu

Reporterka Dnevnika Nove TV iz najveće poljske vojne baze: "Svjedočili smo svojevrsnoj demonstraciji moći NATO saveznika"

Aktualno Galerija Vojnici u poljskoj vojnoj bazi - 6 Vojnici u poljskoj vojnoj bazi - 6 Foto: DNEVNIK.hr Vojnici u poljskoj vojnoj bazi - 2 Vojnici u poljskoj vojnoj bazi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojnici u poljskoj vojnoj bazi - 3 Vojnici u poljskoj vojnoj bazi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojnici u poljskoj vojnoj bazi - 4 Vojnici u poljskoj vojnoj bazi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Vojnici u poljskoj vojnoj bazi - 5 Galerija 1/9 >>
Unatoč temperaturnim minusima, itekako je vatreno na istočnim granicama s Ukrajinom. Dok Kijev od Zapada čeka obećanu pomoć u naoružanju, NATO saveznici uz samu ukrajinsku granicu - ne miruju. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, koja se javila iz najveće poljske vojne baze Bemowo Piski, u kojoj se nalaze i hrvatski vojnici.

Štede li saveznici na streljivu koje Ukrajini treba? "Definitivno ne štede. Bili smo danas na ogromnom vojnom poligonu nedaleko od ove baze i sami smo se uvjerili. Treba napomenuti da je to bila vojna vježba, sve se unaprijed planira i unaprijed se zna koliko čega će se ispaliti. Svjedočili smo svojevrsnoj demonstraciji moći NATO saveznika dođe li do eskalacije sukoba, ali i obračunu tenkova i oklopnih vozila Bradley. Treba ih Ukrajina, a sljedeće se godine očekuju u Hrvatskoj.

Hrvatski vojnici ovdje se nalaze oko mjesec i pol i nisu dosad imali nikakav incident, s obzirom na to da se nalazimo stotinjak kilometara od ukrajinske bojišnice", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Američke "gusjenice" uvježbavaju se na samo stotinjak kilometara od ukrajinske bojišnice - i odavde štite granice Europe. "Rizik uvijek postoji, ali vidimo kako agresor lomi zube na Ukrajini, koja nije članica NATO-a, ali ne očekujemo mogućnost eskalacije...", rekao je bojnik Ivan Kamber, zapovjednik 11. HRVCON-a.

U surovom i ratnom okruženju svladali su Bradleyji blato poljskog poligona. Opravdali su staru titulu ubojica tenkova. I ne čudi što u Ukrajini računaju i na tu američku akviziciju, samo da zaustave ruskog neprijatelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija, Vladimir Putin Rat u Europi Putin dao intervju: ''Zapad želi uništiti Rusiju, a ne možemo ni zanemariti njihove nuklearne sposobnosti''

"Postrojbe mogu ići na bojište dok još imaju neki oblik zaštite u oklopnom vozilu. Nije ekvivalent tenka, ali je dovoljno dobar da dovede postrojbe na prvu crtu bojišnice", rekao je Sheldon Watson, pripadnik američke vojske.

Na njihovu donaciju oklopnih vozila - njih 89 - računa i Hrvatska. Država plaća opremu, remont i modernizaciju u slavonskobrodskoj tvornici.

U dimu baruta s prvim saveznicima i hrvatski šef vojske i ministar obrane. Ne žale zbog odabira. "Želimo da budu u Hrvatskoj iduće godine, naravno u suradnji s našim tvrtkama, da se stvori još jedna sposobnost unutar borbenog sektora i na taj način i obrambenu industriju koja bi bila od koristi za Europu i bila smještena u Hrvatskoj", rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Pročitajte i ovo Vasilij Nebenzija Sramotni potez Ruski veleposlanik pri UN-u prekinuo minutu šutnje za žrtve agresije: Počeo lupkati po mikrofonu i uputio poruku

Možda i jesu stari, ali imaju solidno naoružanje za sve ono što vojsci treba. Strojnica, protutenkovski projektili... Kažu: nema sigurnijeg prijevoza za vojnike na bojnom polju. No Hrvati puno više hvale haubice s kojima su prvi put stigli u misiju. Pred kamerama Dnevnika Nove TV uvjeravaju - nema tog zadatka koji nisu u stanju odraditi. Većih ruskih prijetnji se ne boje.

Kroz najveću poljsku vojnu bazu dosad je prošlo više od 700 hrvatskih vojnika. Potrebe za ozbiljnom vatrenom paljbom nije bilo.

"Čuli smo najave, a sada treba vidjeti hoće li se oklopna vozila Bradley jednom kada dođu u Hrvatsku pokazati kao isplativo rješenje. Projekt je težak 200-tinjak milijuna dolara. Neposredno prije same agresije na Ukrajinu bila sam u Poljskoj, i Poljska tada nije bila logistička baza, dakle mjesto u koje se slijevalo sve naoružanje potrebno danas za obranu u Ukrajini. Ovdje će uskoro doći i 14 vojnih helikoptera koje Hrvatska donira Ukrajini", rekla je reporterka Pezo Moskaljov. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene