Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Austriju guši dubok snijeg

Reporterka Dnevnika Nove TV iz Obertauerna: ''Potpuno smo odsječeni, čuju se detonacije... Prognoza nije dobra"

Ivana Brkić Tomljenović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Brkić Tomljenović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Brkić Tomljenović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nastavlja se snježno nevrijeme u Austriji i južnoj Njemačkoj. Život je dosad izgubilo najmanje devet osoba. Tisuće su blokirane. U sjevernom dijelu Alpa na snazi je najviši stupanj opasnosti od lavina.

''U potpunosti smo u ovom trenutku odsječeni. Niti jedno vozilo osim hitne pomoći i vatrogasaca ne može do Obertauerna ili izvan njega. Policija je ipak danas na dva i pol sata omogućila promet na cesti, dolazak dostavnih vozila, odlazak gostima i domaćima. Čula sam danas nekoliko detonacija kojima Austrijanci pokušavaju spriječiti da goleme količine snijega, odnosno sniježnih nanosa dođu do naseljenih mjesta. Velik problem stvara i vjetar. U dva navrata nestalo je i struje zbog čega su skijaši zapeli na 15 do 20 minuta na sjedežnicama. Nekoliko obitelji otkazalo je svoj dolazak u Obertauern zbog ovog snježnog kaosa. Neki su rekli da će skratiti svoj boravak. Drugi kažu da su na oprezu, da se drže staza i izbjegavaju dubok snijeg i skijanje po šumi. Međutim, vremenska prognoza nije dobra. Gusti snijeg s ledenim vjetrom nastavit će se sve do subote'', javila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović iz Obertauerna.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje

Snijeg u Austriji ne prestaje. U samo nekoliko dana palo ga je i do tri metra. Više je to od prosjeka za cijeli siječanj. Neke ceste su zatvorene.

Stotine Austrijanaca, ali i turista su blokirane. ''Uvjeti su malo teži. Snijeg puno pada, svaki dan, stalno i oni se trude, rade, čiste, ali ipak ima puno snijega i ne mogu baš sve to počistiti", kaže Karlo Križanović, hrvatski turist u Obertauernu.

U sjevernim Alpama na snazi je najviši stupanj opasnosti od lavina. Vlasti pozivaju na praćenje njihovih uputa i ističu da su stradali uglavnom oni koji ih se nisu pridržavali, skijajući izvan staza i vozeći zatvornim cestama. O opasnostima koje vrebaju svjedoče i hrvatski skijaši.

''Bila je jako loša vidljivost i onda sam skrenuo sa staze malo ranije i došao sma na divlju stazu. Tu je dubina snijega bila pa negdje oko i tu sam pao. I odatle sam se izvlačio jedno tri sata. Zapravo snijeg je bio strašno dubok. Znači bilo je nemoguće zabosti štapove, a jednostavno sam propadao kolika je bila dubin'', kazao je Boro.

Snijeg u siječnju u Austriji nije neuobičajena pojava, no jest neuobičajena količina koja je pala i još uvijek pada. Ove pojave pojasnila nam je naša meteorologinja Damjana Ćurkov.

''Jučer je prilikom ulaska ciklone nad Jadran nad sjeveroistočnom Europom dominirala kontinentalna zračna masa čija je hladnoća i vlaga iz ciklone donijela snijeg Dalmaciji. Alpska područja su ovih dana dobile velike količine snijegazbog oceanskog zraka, koji prilikom nailaska na prepreku, u ovom slučaju Alpa, se diže i hladi i daje velike količine snijega., Nova fronta stiže za vikend te ova područja neće imati predah od oborina'', kazala je Ćurkov.

U snijegu je zaglavio i vlak austrijskih željeznica. Vozač je primijetio da je lavina zatrpala divokozu. Nakon nekoliko minuta kopanja, životinja je spašena.

Snijeg je zaustavio vlak na jugu Njemačke. Osim u željezničkom, veliki su problemi i u cestovnom prometu posebno na autocesti prema Austriji.

Vlasti su proglasile izvanredno stanje. Škole ne rade. Upozorava se na veliku opasnost od lavina.

Obilan snijeg pogodio je i dijelove Poljske. U Tatrama je proglašena visoka razina opanosti od lavina. U nekim područjima uz granicu sa Slovačkom očekuje se i do pola metra snijega.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene