Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAOS U AUSTRIJI I NJEMAČKOJ

Na snazi najviši stupanj opasnosti od lavina, u Austriji snijeg potpuno odsjekao od svijeta čak dvije tisuće ljudi

Snijeg u Austriji (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Snijeg u Austriji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Snijeg u Austriji (Foto: AFP) Snijeg u Austriji (Foto: AFP) Foto: Afp Snijeg u Austriji (Foto: AFP) Snijeg u Austriji (Foto: AFP) Foto: Afp Snijeg u Austriji (Foto: AFP) Snijeg u Austriji (Foto: AFP) Foto: Afp Snijeg u Austriji (Foto: AFP) Snijeg u Austriji (Foto: AFP) Foto: Afp +5 Snijeg u Austriji (Foto: AFP) Galerija 1/10 >>
Velike količine snijega izazivaju kaos u Bavarskoj i Austriji, a dosad je ondje živote izgubilo najmanje devet osoba. Ukupno je u Norveškoj, Austriji i Rumunjskoj stradalo 13 ljudi. Više je nestalih za kojima u planinama traje potraga. Najgore je u Austriji, a sve je više problema i na jugu Njemačke.

Stanje bi sljedećih dana moglo postati dramatično jer se očekuju novi metri snježnog pokrivača. Prognostičari najavljuju nastavak oborina do kraja tjedna te se očekuje mjestimice i do dva metra novoga snijega.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odraz novih svjetskih odnosa Dvije velike europske zemlje u lovu na kineske špijune: Situacija je sve ozbiljnija Plaće i cijene - 1 Skuplja i od Beča Visoke cijene, niske plaće: "Mi se šokiramo kad dođemo u Hrvatsku"

Lavine su proteklih dana ubile više ljudi. Stradali su većinom oni koji se upozorenja ne pridržavaju, skijajući tamo gdje je zabranjeno, vozeći tamo gdje je cesta zatvorena, ne slušajući upute i izlažući opasnosti ne samo sebe već i spasioce.

U Štajerskoj (Austrija) zbog snijega su još odsječene dvije tisuće ljudi, do kojih nema prohodnih cesta, javlja Wetter.at.

"Stanje katastrofe se proglašava kada postoji povećana potreba za koordinacijom, kada imamo situaciju koju je potrebno staviti pod kontrolu. Sniježi neprestano, snijeg je mokar i lome se stabla, ceste su djelomično zatvorene i teško ih je održavati. I nad tim želimo imati kontrolu i o tome se ovdje radi, da držimo sve pod nadzorom", rekao je Wolfgang Rzehak iz Miesbacha.

Iz Austrije se javila i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić-Tomljenović. "Nakon dana i noći izolacije ceste prema Obertauernu danas su bile prohodne. Dostava hrane i pića odvijala se normalno, pošta je išla, gosti su dolazili i odlazili."

Snijeg u Austriji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ivana Brkić Tomljenović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kada snijeg neprestano pada skijaške staze ne stižu se urediti, ali mnogima to ne smeta.

Najviši stupanj opasnosti od lavina

U mnogim dijelovima austrijske savezne pokrajine Štajerske od utorka poslijepodne na snazi je najviši stupanj opasnosti od lavina zbog novog snijega koji se očekuje u toku večeri, priopćio je Stožer za obranu od lavina u Štajerskoj u utorak poslijepodne.

"Onaj tko odsada više ne poštuje službene naputke više ne djeluje samo neodgovorno nego dovodi vlastiti i tuđe živote u opasnost", rekao je vicepremijer Štajerske Michael Schickhofer, prenosi Hina.

"Svaki dan dobivamo informacije od turističke zajednice. Zapravo i kolone auta, kao i ova opskrbna vozila su pušteni gore na brdo tako da problema sa hranom nema. Lavina nekih nije bilo", rekao je skijaš Leonardo Bujas iz Hrvatske koji je trenutno u Obertauernu. 

U blizini je i Flachau koji je većinom prekriven snijegom, ali nije odsječen. Na tamošnjem skijalištu ima problema.

"Danas je vjetar malo pojačao, tako da mnoge žičare nisu otvorene, uključujući i onu najveću gondolu G link, koja spaja Wagrain i Flachau, a koja prima 130 ljudi. Ona je danas također zatvorena. Za sutra su najavljene nove oborine, za prekosutra još veće", priča Goran Ratković, skijaš iz Hrvatske. 

Novi nanosi snijega donijet će veću opasnost od lavina, a za veći dio Austrije izdano je upozorenje. Posljednjih nekoliko dana lavine su ubile više ljudi. Spasioci nisu uspjeli na vrijeme izvući skijaše i ostale zatrpane u snijegu.

"U većini slučajeva ako nisu duboko zatrpani ti ljudi, u roku od pola sata imaju velike šanse preživjeti. Više od sata, čovjek je u smrtnoj opasnosti, pa čak i ako nema velike traume. Dolazi do pothlađivanja, zatim taj stvrdnuti snijeg također mu ometa disanje..", objašnjava opasnosti Stipe Božić, iskusni alpinist i član HGSS-a. 

Meteorolozi najavljuju da će do kraja tjedna u dva navrata napadati nove velike količine snijega.

"S ovim frontalnim sustavom i uz poznati orografski efekt i sutra može pasti između 30 i 90 centimetara snijega tu u alpskom području, međutim za vikend nakon male pauze, stiže nam i nova fronta gdje se očekuje još metar, pa čak i dva metra snijega", rekao je Darijo Brzoja, meteorolog. 

A osim neposredne opasnosti od lavina, koju će stvoriti nove velike količine snijega, posebno bi problematično bilo ako se dogodi naglo zatopljenje. U tom slučaju debeli bijeli pokrivač pretvorit će se u poplave.

Situacija je zasada pod nadzorom u Slovačkoj, gdje se zabijelila i Bratislava, a otkazani su i brojni letovi, kao i u Skandinaviji te Nizozemskoj. Pod snijegom je i jug. U Ateni su zatvorene škole, u planinskim dijelovima zemlje temperatura je minus dvadeset stupnjeva Celzijevih, a zabijelili su se i neki od grčkih otoka.

Najave i upozorenja

Sa svakim novim centimetrom snijega stanovnici Alpa sve više strahuju jer, prema lokalnoj prognozi, oborine će se nastaviti tijekom čitavog tjedna. Upozorenje na opasnost od lavina podignuto je na 4. razinu, što znači da je opasnost od lavina tolika da i najmanje vibracije mogu izazvati katastrofu.

U Austriji je u ponedjeljak evakuirano i prvo skijalište na planini Hochkar, koje se nalazi na 1770 metara nadmorske visine. Austrijske vlasti strahuju od ogromnih lavina, a jedan takav slučaj zabilježen je prije 20 godina u Galtüru, kad je lavina zatrpala čitavo mjesto i odnijela 31 život.

Unatoč naporima stručnjaka koji su kontroliranim eksplozijama pokretali sigurne lavine sa spomenute planine, tamo su snježne oborine izvan kontrole, jer je u vrlo kratkom vremenu napadalo čak metar svježeg snijega. Mjestimice snježni pokrivač na tom području mjeri i do tri metra dubine.

Gradonačelnik Hockhara Friedrich Fahrnberger naredio je potpunu evakuaciju, piše Bild. Novinarima je pristup tom području zabranjen.

Stanovnici zabačenijih austrijskih područja, poput Sankt Veita im Pongau ili Pölstala, ostaju zarobljeni u snijegu i još se ne zna kad bi se mogla uspostaviti normalna komunikacija s njima.

Blokirane prometnice

Austrijski automobilski klub (ÖAMTC) upozorava vozače da ne ignoriraju zabrane prometa na cestama kojima prijete lavine. "To je ne samo neodgovorno i opasno nego i protuzakonito", priopćio je austrijski automobilski klub. Kazne za ignoriranje blokade prometnica mogu iznositi i preko 2.000 eura.

Stabla koja se ruše pod teretom snijega uzrokovala su i prekid opskrbe električnom energijom u mnogim selima Donje i Gornje Austrije.

Kako javlja austrijska novinska agencija APA, građanima sve češće u pomoć stiže austrijska vojska, prije svega slanjem helikoptera, ali i inženjerskih postrojbi. U oblasti Pinzgau, vojska je oslobodila put do lokane škole u kojoj je bilo zameteno 40 učenika.

Središnji ured za meteorologiju (ZAMG) za sredinu tjedna najavljuje nove velike količine snijega, a nakon smirivanja situacije u četvrtak i petak, za vikend se očekuju nove obilne oborine. "Novim snijegom će osobito biti pogođena područja na sjevernoj strani Alpa", stoji u priopćenju ZAMG-a.

Zbog novih oborina otkazani su treninzi za subotnju utrku Svjetskog kupa za žene u St. Antonu. Godine 2016. spust u ovom skijaškom centru morao je biti otkazan zbog manjka snijega, a sada bi se isto moglo dogoditi zbog previše snijega.

Situacija sve dramatičnija i u Njemačkoj

Snježne oborine sve su jače i u Njemačkoj. Vlasti okruga Misenbacha u Bavarskoj u ponedjeljak su proglasile stanje elementarne nepogode.

"Čitav tjedan očekuje se nastavak snježnih oborina u Austriji i na jugu Bavarske. Očekuje se jedan do dva metra novog snježnog pokrivača", kaže za Bild meteorolog Dominik Jung.

Jung upozorava da nisu samo vozila ugrožena tako velikim nanosima snijega, već da i mnoge zgrade jedva mogu podnijeti teret tolikog snijega. "Polako ali sigurno, situacija će postajati sve dramatičnija", kaže.

Na jugu susjedne Njemačke proglašeno je izvanredno stanje. U više dijelova Bavarske zatvorene su škole, a u prometu vlada kaos.

"Lijepo je kada možete sjediti kod kuće i gledati kroz prozor, ali sam zbog posla puno na cesti i sada ne mogu izaći s kućnog prilaza, a stroj za čišćenje snijega mi se pokvario pa moram koristiti lopatu", rekao je Heinz Schiller, stanovnik Warngaua, grada u Bavarskoj.

Dosad izgubljeno devet života

Snježno nevrijeme i njegove posljedice dosad su odnijele već devet života.

Posebno tragična bila je smrt njemačkog skijaša koji je preživio lavinu na Dalmüsu, ali su mu noge ostale zarobljene duboko u snijegu.

"Bio je u rupi i spasioci su ga zbog toga teško locirali i stigli prekasno. Druga ga je lavina potpuno zatrpala, a umro je pred očima svoje djevojke, priča Karl Türtschel (59), šef spasilačkog tima.

Među poginulima su još jedan skijaš (26), turist (45), njemački planinar (20), slovenski skijaš (35), švicarski daskaš na snijegu (24) te dvoje austrijskih planinara (23, 28). Policija je u ponedjeljak poslijepodne pronašla dvije osobe koje je još u subotu, u planinama istočno od Salzburga, zatrpala lavina. Radi se od dvoje članova lokalnog lovačkog kluba koji su kontrolirali hranilice za divljač.

Isto tako, na Ritter Hornu u Južnom Tirolu u Italiji poginula je osmogodišnja djevojčica koja se sanjkama spuštala s ocem i majkom. Otac nije razumio upozorenja na njemačkom o zabrani sanjkanja te je izgubio kontrolu nad saonicama, koje su se zabile u drvo. Majka djevojčice nalazi se u komi. (Hina,B.V.)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene