Najmanje sedmero ljudi poginulo je u Alpama zbog velike količine snijega koji je napadao tijekom vikenda, dok su skijaši u Austriji, Njemačkoj i Italiji suočeni s velikom opasnošću od lavina, javlja u ponedjeljak BBC.

Galerija


Dvije lavine usmrtile su u nedjelju dva njemačka skijaša u Austriji, na planinama u Vorarlbergu. Treći skijaš poginuo je u okrugu Pongau, u blizini Salzburga.

Vezani članci Slika nije dostupna PRVE SNIMKE UŽASA U ITALIJI Spasioci izvukli tijela troje stradalih, sve manje nade da ima preživjelih Slika nije dostupna Stigla je jesen, a s njom 400 kilometara od Zagreba i prvi snijeg

U Bavarskoj je poginuo skijaš nakon urušavanja drveća u blizini Bada Tölza. Lavina je na planini Teisenberg usmrtila mladu ženu.

Dva penjača poginula su u talijanskim Alpama, sjeverno od Torina.

Snijeg ne posustaje, a najuporniji ne odustaju

Popularno skijalište Obertauern je zameteno. Pristupne ceste zatvorene. Tisuće ljudi, među kojima i brojni turisti iz Hrvatske su blokirani. Među njima je i novinarka Nove TV Ivana Brkić. Obilan snijeg poremetio je obiteljski odmor.

"Obertauern je danas ovdje u potpunosti blokiran, odnosno izoliran. Niti jedna cesta, apsolutno niti jedna koja vodi prema ovdje nije prohodna. Austrijanci se naime jako boje lavina koje prijete, ali ovdje cijelo vrijeme, dan, noć, pada gust snijeg tako da su vozilima zabranili ulazak danas u Obertauern."

Veliki problemi u prometu zahvatili su dobar dio Austrije. Snijeg ne prestaje. U nekim dijelovima zemlje izmjereno je novih 30-ak centimetara. Od sredine prošlog tjedna u središnjim i sjevernim dijelovima Zemlje palo ga je oko metar i pol. U Flachauu snijeg bez prestanka pada već tri dana. Organizatori su bespomoćni i ne uspijevaju urediti skijaške staze. Najuporniji ipak ne odustaju", kaže Brkić.

Spasioci još uvijek traže nekoliko nestalih osoba u drugim dijelovima Alpi

Drugi najviši stupanj opasnosti od lavina je sada na snazi u austrijskoj saveznoj državi Tirol, kao i većini bavarskih Alpi.

Skijaši su upozoreni da izbjegavaju neoznačene staze izvan skijališta, a brojne planinske ceste zatvorene su zbog opasnosti od lavina.

Brojne su škole u Bavarskoj privremeno zatvorene zbog jakog snijega, a pojedini vlakovi su obustavljeni.

U idućim danima očekuje se još više snijega - u Austriji gotovo 120 cm novog snijega do četvrtka. (Hina)