Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička rotacija

Rekonstrukcija srpske vlade, Vučić smjenjuje četiri ministra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najavljena rekonstrukcija Vlada Srbije mogla bi ostaviti bez posla najmanje četvero ministara iz Srpske napredne stranke (SNS), vodeće stranke u vladajućoj koaliciji, spekuliraju u nedjelju beogradski mediji, prenoseći istodobno i izjavu dopredsjednika vlade i predsjednika SNS-a Aleksandra Vučića da će središnjem odboru stranke 'predložiti smjenu više ministara' te da i od koalicijskih partnera 'očekuje istu razinu odgovornosti'.

Nakon višesatne sjednice predsjedništva SNS-a mediji navode da najveće šanse za smjenu imaju ministri poljoprivrede, kulture, sporta i rudarstva, ističući da bi u tom slučaju i koalicijski partneri - socijalisti premijera Ivice Dačića, morali posegnuti za oštrijim unutarstranačkim rezovima i "ponuditi" ostavke troje svojih ministara - zdravlja, infrastrukture i prosvjete.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata"

>> U Srbiji kreće 'temeljita i sveobuhvatna' rekonstrukcija vlade

Premijer Ivica Dačić je prije izjavio da "SPS neće biti prepreka rekonstrukciji vlade", ali analitičari ocjenjuju da unutar te stranke postoji jak otpor smjenjivanju nekolicine ministara, iako se u javnosti uz njihova imena već dugo spominje loš učinak resora koje vode.

Treća članica vladajuće koalicije, Udruženi regioni Srbije ministra financija Mlađana Dinkića, u vladi uz njega ima i dvije ministrice - eurointegracija te regionalnog razvoja i lokalne uprave, ali oni ne kane otići iz vlade, već nude smjene svojih kadrova u javnim poduzećima i s mjesta državnih tajnika te pomoćnika ili zamjenika u drugim ministarstvima.

U Vučićevoj stranci postoji osjetno nezadovoljstvo odnosom među partnerima na vlasti, pa je, kako tvrde mediji, na sjednici predsjedništva SNS-a bilo riječi i o prijevremenim izborima jer je "sadašnji odnos snaga u vladajućoj koaliciji neprirodan i, osim kadrovskih promjena, od partnera se mora tražiti i preraspodjela odgovornosti u pojedinim resorima".

"Nema sumnje da će naprednjaci sigurno zaigrati i na kartu izbora, ako se Socijalistička partija Srbije (SPS) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) odluče samo za kozmetičke izmjene u svojm portfeljima", navode "Večernje novosti", pozivajući se na naimenovane izbore. List "Blic" ocjenjuje da je premijer Ivica Dačić u teškoj poziciji, jer se od njega traži da smijeni troje ministara, što će glasanjem biti teško učiniti jer su svi sporni ministri članovi i predsjedništva i središnjeg odbora socijalista.

Konkretnije odluke o rekonstrukciji Vlade Srbije bit će poznate nakon sjednice Središnjeg odbora SNS-a koncem idućeg tjedna i stranačkog vrha socijalista, a dopremijer Aleksandar Vučić je već prije najavio 27. srpnja kao datum do kojeg bi se trebale znati konkretne kadrovske promjene i sastav nove srbijanske vlade.

Čelnik SNS-a je, međutim, izbjegao odgovoriti na pitanja je li moguća zamjena Vučić-Dačić na mjestima predsjednika i dopredsjednika vlade, a Dačić je ustvrdio da su za takve promjene neophodni novi izbori. Prema neslužbenim izvorima iz SNS-a, ni Vučić ne želi na premijersku dužnost bez novih izbora. "Ključni cilj je zapošljavanje Srbije, spuštanje razine nezaposlenosti ispod 20 posto", rekao je Vučić.

Premijer Ivica Dačić najavio je da "Socijalistička partija Srbije neće biti prepreka temeljitoj rekonstrukciji vlade" i najavio da će o tome u ponedjeljak detaljno razgovarati s Aleksandrom Vučićem. Očekuje se da će razgovori o preustroju srbijanske izvršne vlasti biti završeni do kraja idućeg tjedna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene