Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žbogar za slovensku televiziju

'Rehnov prijedlog povezuje granično pitanje i pristupne pregovore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je kako nisu točne informacije da prijedlog koji je europski povjerenik Olli Rehn u srijedu ponudio znači odvajanje pitanja rješavanja granice od pitanja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

'Naprotiv, taj prijedlog ne odvaja, nego povezuje granično pitanje i hrvatske pristupne pregovore. Do deblokade će doći kada prijedlog sporazuma bude dogovoren, usklađen i prihvaćen u oba parlamenta. Rješenje granice i deblokada dva su paralelna procesa koja će se pokrenuti u istom trenutku"', rekao je Žbogar govoreći u večernjoj emisiji Slovenske televizije 'Odmevi' u četvrtak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predat će ih Senčar Požar u EK spriječio Žbogara da dostavi primjedbe na Rehnov prijedlog Slika nije dostupna Ništa do idućeg tjedna Žbogar će Rehna o dopunama najprije obavijestiti telefonom

>> Opet komplikacije: 'Sastanak sa Sanaderom odgodio sam kako bi proučili prijedlog'

>> Novi Rehnov prijedlog veliki je uspjeh hrvatske diplomacije

Žbogar je rekao da Rehnov prijedlog prihvaća neke primjedbe koje je Slovenija ranije iznijela, ali da o drugim rješenjima u zadnjoj varijanti prijedloga slovenska politika mora raspravljati, te se uskladiti i postići konsenzus u odgovoru na pitanje ispunjava li sadašnji prijedlog slovenske vitalne interese. Slovenija će za razmatranje zadnjeg prijedloga uzeti onoliko vremena koliko bude trebalo, a Rehn odgovor na prijedlog očekuje do idućeg mjeseca, izjavio je Žbogar, dodajući da se o prijedlogu u javnosti pojavljuju i pogrešne informacije.

Tek smo na sredini pregovora

Na pitanje nisu li znakovite reakcije u Hrvatskoj, gdje se novi Rehnov prijedlog, po tvrdnji voditelja emisije, doživljava kao 'trijumf', odnosno potvrda ispravnosti hrvatskih stajališta o granici i deblokadi, Žbogar je rekao da hrvatske reakcije ne može komentirati, ali da je "pogrešno slaviti i sprintati na polovici maratona" jer se onda 'zaboravi' cilj. 'Mi smo tek na sredini pregovora iako je taj proces u ključnoj fazi', rekao je Žbogar. Rekao je da nije isključeno da će Slovenija na zadnji Rehnov prijedlog dati svoje primjedbe, pošto se prijedlog analizira i raspravi među strankama i u parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene