Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da nitko nema pravo "klevetati" Tursku da kupuje naftu od takozvane Islamske države te je najavio da će podnijeti ostavku ako se takvi navodi pokažu istinitima.


Erdogan je, govoreći na sveučilištu u Dohi, glavnome gradu Katara, time komentirao izjave dužnosnika iz ruskog ministarstva obrane koji su kazali da imaju dokaze da je Turska glavni kupac nafte od terorisitčke organizacije IS i da je u posao upletena obitelj turskog predsjednika Erdogana.

Vezani članci Slika nije dostupna BORBA ZA MOSUL Erdogan: Irak ne može sam Slika nije dostupna Njemačka Tursku smatra pomagačicom islamističkih terorista

"Nitko nema pravo klevetati Tursku govoreći da Turska kupuje naftu od Daesha", rekao je Erdogan rabeći arapsku kraticu za terorističku skupinu IS.

RUSIJA OZBILJNO OPTUŽILA TURSKU 'Uključeni su u zločinački posao'

U Moskvi su dužnosnici ministarstva obrane kao dokaz prikazali satelitsku snimku za koju tvrde da prikazuje kolonu cisterni koje se pune naftom na postrojenjima koje kontrolira IS u Siriji i u Iraku te potom prelaze granicu prema susjednoj Turskoj. Ustvrdili su da je Turska glavni potrošač te nafte ukradene od legitimnih vlasti u Siriji i Iraku i optužili vodstvo zemlje, uključivo predsjednika Erdogana i njegovu obitelj, da su uključeni "u taj zločinački posao".

Dužnosnici turske vlade te su tvrdnje nazvali neutemeljenima. Odnosi između dviju zemalja pogoršali su se od prošlog tjedna kada je turska vojska srušila ruski zrakoplov blizu sirijske granice, na što je Moskva službenoj Ankari odgovorila ekonomskim sankcijama.

Prodaja nafte ključni je izvor prihoda za Islamsku državu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook