Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SULEJMAN SOJLU

Ljutiti turski ministar poručio: "Mi nismo hotel za pripadnike Islamske države. Vratit ćemo vam ih!"

Recep Tayyip Erdogan i Sulejman Sojlu (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan i Sulejman Sojlu (Foto: AFP) Foto: Afp
"Turska je pritvorila osumnjičenike iz Nizozemske i Velike Britanije, ali i drugih zemalja", rekao je ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu.

Turska je u subotu kritizirala europske zemlje koje su odlučile ukinuti državljanstvo zarobljenim osumnjičenicima Islamske države i zaprijetila da će ih vratiti u Europu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevrijeme na Crnom moru VIDEO Bujice nose automobile, ceste su postale rijeke: Velike poplave u Ankari Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti

"Mi nismo hotel za pripadnike Daesha", rekao je u subotu u Ankari ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu. Dodao je da su države poput Velike Britanije i Nizozemske "pronašle lakši način" ukidanjem državljanstva pripadnicima Islamske države.

Nije otkrio broj navodnih pripadnika Islamske države i njihovih obitelji koje Turska drži zarobljene od pokretanja turske ofenzive na sjeveroistoku Sirije 9. listopada.

"Recimo da ga zadržim neko vrijeme u zatvoru. I onda bude oslobođen. Trebam li mu dati terorističko državljanstvo?", rekao je Sojlu i dodao da će ih Turska "vratiti u njihove zemlje".

Kaže da je "neprihvatljivo i neodgovorno" što su europske zemlje ukinule državljanstvo osumnjičenicima za pripadnost Islamskoj državi i prepustile Turskoj rješavanje njihovog statusa.

Turska je pritvorila osumnjičenike iz Nizozemske i Velike Britanije, ali i drugih zemalja, rekao je Sojlu.

Nekoliko europskih zemalja odbilo je repatrirati borce Islamske države i njihove žene ili udovice koje su držale Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima.

SDF, koji se zajedno sa Sjedinjenim Državama borio protiv Islamske države i navodno drži oko 10.000 militanata, pod pritiskom je otkad su se američki vojnici povukli iz područja i započela turska ofenziva.

Neke zemlje strahuju da će nastali kaos omogućiti regrupiranje Islamske države. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene