Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UTJECAJ POLITIKE

Analitičari o reakciji Telekoma Srbije nakon što je Arena Sport zabranjena na Kosovu: "Panika u njihovim redovima"

Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 1
Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 1 Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 2 Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 3 Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 4 Galerija 1/4 >>
Analitičari napominju da je vlast u Srbiji još jednom zloupotrijebila sportske kanale, nakon što je što je prije tjedan dana Arena Sport zabranjena na Kosovu zbog emitiranja prosrpskih propagandnih poruka. Telekom Srbija poručuje da nisu emitirali ratne poruke, već da se radilo o reklami. Kosovskim regulatorima poručuju da bi trebali razumijeti medije u ovako teškim vremenima.

Trideset tisuća domaćinstva na Kosovu tjedan dana ne može pratiti Arenu Sport. Toliko je prošlo otkako je nezavisna komisija za medije zabranila emitiranje tog TV kanala zbog propagandnih poruka koje veličaju napad u Banjskoj.

Optužbe i odgovornost za incident ne priznaje Telekom Srbija, državna kompanija, vlasnik sportskog kanala.

"Smatramo da je odluka izuzetno stroga jer nije uzela u obzir dugogodišnji rad na Kosovu bez problema, a zapravo se radi o spotu koji smo emitirali u reklamnom dijelu, a koji je bio posvećen Banjskoj. Osim što smatramo da je prestrog, smatramo da bi u cijelom području svaki propis trebao imati poseban odnos razumijevanja i transparentnosti prema medijima. U ovakvim teškim vremenima svaki bi regulator trebao imati razumijevanja za medije", poručio je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija.

Riječ je porukama podrške koje veličaju napad srpskih državljana u Banjskoj. Zbog nereda je ubijen kosovski policajac. Analitičari ističu da reakcija Telekoma pokazuje ozbiljnost problema.

"Treba je shvatiti kao veoma jaku želju i paniku u redovima Telekoma Srbije, a to znači vjerojatno i vladajuće političke strukture kako bi smanjili štetu koja je nastala tim činom i kako bi smanjili efekt i cjelokupnu priču vratili u Pandorinu kutiju, ali zna se kad jednom taj duh izađe iz takve kutije veoma je teško vratiti ga, a pogotovo ne ovako preko noći s jednom izjavom”, ističe Marko Milosavljević, profesor s Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani.

Iz hrvatske Agencije za elektroničke medije kažu da se takvo nešto u Hrvatskoj ne može dogoditi.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Sramotan potez Politolog o Vučićevom potezu da sport iskoristi za politiku: "Dublje od ovog ne može"

"Naš Zakon o elektroničkim medijima vrlo jasno propisuje pravila ponašanja i propisuje stupnjeve reakcije koje regulator može i mora slijediti ako dođe do određenih kršenja. Takvih situacija kod nas nije bilo, hoće li se one i u kakvoj mjeri pojaviti, vjerujem da ipak neće. Mi se bavimo razvojem, a ne ovakvim pitanjima kakvima se bave Srbija i Kosovo", objašnjava Damir Bučević, član vijeća Agencije za elektroničke medije.

Arena Sport očigledno neće imati problema s plaćanjem kazni s obzirom na to da iza njih stoji državna kompanija. Milijardu eura izdvojili su za kupovinu sportskih prijenosa, a onaj Premier lige platili su čak 600 milijuna eura – debelo ga pretplativši. No Arena bi, ako nastavi emitirati političku propagandu, mogla biti izbačena iz drugih zemalja Zapadnog Balkana, smatraju analitičari.

"Zato vjerujem da i bilo koja kazna koju bi oni dobili neće biti za njih nikakav problem. Glavni je problem za njih što su izbačeni iz sustava i što mogu biti izbačeni iz drugih sustava Zapadnog Balkana i zbog toga što mogu neki nositelji prava i neki organizatori sportskih prava povući ili razmisliti o suradnji s Telekomom Srbije", tvrdi Marko Milosavljević, profesor s Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani.

Pročitajte i ovo Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 2 Krivi Vučića Analitičar o zabranjenom Areni sportu: "Utjecaj politike je do te mjere očit da je i sportski kanal politički kanal"

UEFA je upitana kako gleda na činjenicu da gledatelji na Kosovu neće moći gledati njihova natjecanja, ali i na širenje političkih propagandnih poruka u programima koji emitiraju sportski sadržaj, ali nisu poslali odgovor. Odluka o zabrani emitiranja je privremena, ali ako se sličan incident ponovi, vjerojatno će i sankcije biti veće, javlja N1. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene